/ Queensland Government

Через кліматичні зміни вимерли рифові мозаїчнохвості щурі (Melomys rubicola) - єдині ссавці, що мешкали на території Великого бар'єрного рифу, передає ТСН з посиланням на The Guardian.

Ці гризуни мешкали тільки в Австралії - на невеликому кораловому рифі Брембл-Кей (340 на 150 метрів) в Торресовій протоці.

Європейці вперше дізналися про їх існування в 1845 році, і моряки відстрілювали щурів у великій кількості. У 1978 році на острові залишалося кілька сотень особин. Востаннє їх помітили в 2009 році.

Відео дня

У 2014 році австралійські вчені поставили на острові 150 пасток, а також провели детальний огляд всієї його території. Однак зоологам не вдалося виявити жодного звіра.

Читайте такожВчені прийшли до висновку, що динозаври вимерли б і без метеориту

На думку дослідників, головною причиною вимирання щурів стало підвищення рівня моря: острів кілька разів затоплювало, унаслідок чого щури вмирали, а їх середовище проживання руйнувалася. Всього за десять років (з 2004 року) гризуни втратили 97% свого ареалу: площа рослинного покриву скоротилася з 2,2 гектара до 0,065 гектара.

У середньому на планеті з 1901 по 2010 рік рівень моря виріс на 20 сантиметрів, проте в протоці Торреса з середини 1990-х років цей процес проходить у два рази інтенсивніше. "Випадок — перше задокументоване вимирання ссавців через антропогенні кліматичні зрушення", — відзначають вчені.

Єдиний шанс "воскресіння" виду можуть дати експедиції на острів Нова Гвінея. Вчені припускають, що предки рифових мозаїчнохвостих щурів потрапили на рифовий острівець саме звідти.