15 жовтня в Києві проходить Всеукраїнський марш за права тварин. Учасники зібралися у парку імені Тараса Шевченка і пішли колоною на Хрещатик. Багато прийшли зі своїми домашніми тваринами, тримаючи плакати з написами "Мене вбили твої розваги", "Тварини не належать нам", "Не вбивай мене", "Ми - за цирк без тварин" та ін, пише 112.ua.

Відео дня

В акції беруть участь сотні людей, зокрема, в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Проведення аналогічних маршів також було заплановано в Одесі, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Миколаєві, Рівному, Ужгороді, Запоріжжі, Маріуполі та інших українських містах.

За словами організаторів, всього на подібні марші вийшли мешканці 17 міст.

В першу чергу, активісти хочуть привернути увагу до частих випадків жорстокого поводження з тваринами. Зокрема, вони вимагають заборонити експлуатацію тварин у цирках і закликають жителів країни відмовитися від натурального хутра.

"Ми виходимо, щоб покласти край знущанням над тваринами в цирках і сфері розваг, закликати владу запровадити дієві механізми боротьби з шкуродерами і садистами, привернути увагу українців до гуманного ставлення до тварин", — заявляють організатори, громадська організація UAnimals.

Напередодні маршу в інтернеті був запущений незвичайний флешмоб: користувачі публікували фото своїх тварин з плакатами "Вийди за мене!". Цей заклик і став основним гаслом активістів.

"Вийди за мене! Ні, це не запрошення заміж, це прохання від тих, хто не вміє просити, не вміє говорити, але вміє любити і страждати, як і ми з вами. Я йду на #МаршЗаПраваТварин, тому що я проти жорстокого поводження і експлуатації тварин", - написали деякі користувачі соцмереж.

Акцію підтримали багато українських зірок спорту і шоу-бізнесу. Серед них: співачки Onuka, Джамала і Катя Чілі, знаменита плавчиня Яна Клочкова, а також інші відомі музиканти, спортсмени, актори та письменники.

За підсумками акції, на Всеукраїнському марші за права тварин буде підписаний меморандум з цілями зоозахисту.