Про повне закриття полігону №5 через його критичний екологічний стан мова ведеться з 2006 року / Фото УНІАН

Як повідомила прес-служба Київської міської державної адміністрації, про це під час інспекції полігону повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Наразі ми виконуємо першочергові протиаварійні роботи на території полігону, але паралельно – розробляється проект комплексу планових заходів на об'єкті. Проект розробляється Державним підприємством «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» Мінрегіону України. Він буде завершений протягом наступного тижня», – сказав заступник голови КМДА.

Він зазначив, що протиаварійні роботи на території 5-го полігону було розпочато 2 грудня.

Відео дня

Читайте такожСуд зобов’язав Львівську міськраду припинити діяльність Грибовицького сміттєзвалища

«Працює 15 одиниць техніки, в тому числі, екскаватори, бульдозери та самоскиди. Наша мета – зробити схили полігону більш пологими, що дасть змогу мінімізувати ризик обвалів тощо. Крім того, пересипка сміття сумішшю піску й глини нейтралізує неприємний запах сміття, від чого страждають жителі сусідніх населених пунктів. Це одна з технологічних вимог функціонування полігону і ми її виконуємо», – сказав Пантелеєв.

Як повідомлялося, про повне закриття полігону №5 через його критичний екологічний стан мова ведеться з 2006 року. Кілька разів полігон тимчасово закривали, але через деякий час роботу відновлювали.

27 жовтня Київрада затвердила план заходів з екобезпеки полігону ТПВ №5 на період 2016-2018 років на загальну суму 300 млн грн.

Зокрема, до кінця цього року передбачено виконати роботи з укриття ізолювальним шаром 9 га полігону, що зменшить неприємні випаровування на сміттєзвалищі. До жовтня 2017 року мають припинити складування відходів на I карті полігону та розширити потужності системи очищення фільтрату. Загалом до жовтня 2018 року планується повністю закрити полігон твердих побутових відходів у Підгірцях.

Відповідно до розпорядження КМДА № 1111 від 10 листопада, з резервного фонду бюджету Києва виділять 3,8 млн грн для виконання укриття частини території полігону.