Ілюстрація REUTERS

Світові ціни на продовольство трохи знизилися в червні порівняно з травнем і практично зрівнялися з показником річної давності.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт агропродукції майже на чверть

Про це повідомляє Прайм з посиланням на прес-реліз Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (FAO).

Відео дня

"Зокрема, індекс цін на продовольчі товари FAO за підсумками червня становить 173 пункту, що на 0,5 пункту, або 0,3%, нижче травневого показника, але трохи вище рівня відповідного місяця минулого року в 172,7 пункту. FAO зазначає, що зниження цін на молочну продукцію і рослинні олії нівелювало зростання цін на зернові, цукор та м'ясо. В результаті загальний індекс знизився вперше після п'яти місяців зростання", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що індекс цін на молочну продукцію в червні знизився в місячному численні на 26,9 пункту, або 11,9%, до 199,2 пункту. "Червневе зниження цін було викликане збільшенням обсягів експортної пропозиції та слабким імпортним попитом.

Ілюстрація REUTERS

У релізі підкреслюється, що індекс цін на м'ясо становив у червні 176 пунктів, що на 2,6 пункту (1,5%) вище рівня травня. Організація зазначає, що в червні зросли котирування баранини, свинини іта м'яса птиці під впливом активного імпортного попиту, особливо з напрямку країн Східної Азії.

Індекс цін на зернові в червні становив 173,2 пункту, що майже на 11 пунктів, або 6,7%, вище травневого показника. "Причиною такого збільшення стало різке зростання експортних котирувань кукурудзи, підвищуються третій місяць поспіль", - йдеться в повідомленні FAO.

Індекс цін на рослинні олії у звітному місяці знизився на 2 пункти, або на 1,6%, у порівнянні з минулим місяцем, склавши 125,5 пункту і досягнувши найнижчого рівня з грудня 2018 року.

"Це зниження зумовлене насамперед ослабленням котирувань пальмової та соєвої олій, при цьому ціни на соняшникову і ріпакову олії незначно зросли", - пише FAO. Індекс цін на цукор становить 183,3 пункту, що на 7,4 пункту (4,2%) вище травневого рівня. На світових цінах на цукор, на думку організації, значною мірою позначилося зростання курсу бразильського реала до долара США.

Ілюстрація REUTERS