Щотижня ферма буде виробляти до 4 тис. кг риби / фото УНІАН

Державне підприємство «Сервіс», що належить до сфери управління Державного агентства рибного господарства України, планує побудувати у Київській області інноваційну ферму для розведення товарного африканського сома, повідомила прес-служба відомства.

Читайте такожВ Україні витратять 40 мільйонів гривень на зариблення річок

«Компанія вибрала для розведення африканського сома, оскільки це один із найбільш перспективних видів риби для дистрибуції на українському ринку, а також він має високі смакові якості і відносно невисоку роздрібну вартість», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, ферма площею 1000 квадратних метрів зможе виробляти від 120 до 240 тонн риби на рік. Для порівняння, щоб виростити таку ж кількість риби у відкритих водоймах необхідно не менше 150 га водної поверхні. Щотижня ферма вироблятиме до 4 тис. кг риби. У виробництві будуть задіяні тільки двоє робітників, всі процеси будуть автоматизовані.

При цьому прес-служба не уточнила суму інвестицій в будівництво та терміни введення об'єкта в експлуатацію.

«Ферма стане першим в Україні індустріальним аквакультурным об'єктом з вирощування африканського сома з використанням технології інтенсивного рибництва РАС (рециркуляційна аквакультурна система). Ферма стане одним з найсучасніших рибних підприємств в Україні, наочно демонструючи потенціал і можливості цього виду фермерства», - наголошується в повідомленні.

Перша черга ферми буде містити 4 модулі по 50 тонн продукції в рік. Наступним кроком стане облаштування цеху для переробки риби.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держрибагентства, українські риболовецькі підприємства в 2016 році виловили в українських водоймах 79,5 тис. тонн водних біоресурсів, що на 14% більше, ніж у 2015 році, і є рекордним показником вилову риби за останні 20 років.