Фахівець розповів, чому країни-сусіди підставляють Україну з зерновим експортом / фото УНІАН, Володимир Лях

Генеральний директор української аграрної конфедерації Павло Коваль розповів, чому країни-сусіди не виконують рішення Єврокомісії щодо зняття ембарго на українське зерно.

Як передає кореспондент УНІАН, свою думку фахівець висловив під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса". 

Він зазначив, що наразі ситуація з експортом дуже складна. Після того, як Єврокомісія 15 вересня зняла заборону на український агроекспорт, найближчі сусіди - Польща, Словаччина та Угорщина  відмовилися виконувати рішення Брюсселя та ввели заборони на національному рівні.

Відео дня

"Угорщина ситуацію розкрутила ще більше - включила 24 товарні лінійки тобто, практично вся аграрна та харчова продукція забороняються до імпорту…", - сказав Коваль.

За його словами, наразі ще дві сусідні країни - Болгарія та Румунія - "поки вагаються" щодо скасування ембарго. Зокрема, у Болгарії вже розпочалися протести - місцеві аграрії вимагають продовжити заборону на експорт українського зерна. 

На думку Коваля, заява Польщі щодо подовження ембарго та погрози про блокування вступу України до ЄС є не економічними, а політичними - 15 жовтня у Польщі заплановані парламентські вибори.

Відповідаючи на питання, що буде з українським зерном, Коваль сказав, що елеваторів в Україні поки вистачає, але наразі аграрії збирають соняшник, а на експорт ще не вивезли дещо з ранніх культур. 

"Той же ячмінь, ріпак та озима пшениця. Урожай десь на рівні минулого року, а можливе буде трішечки більше - близько 74 млн тонн разом з олійними культурами та кукурудзою", - сказав Коваль. 

Він вважає, що питання з забороною експорту може швидко не вирішиться, у всякому разі, Польща до завершення своїх виборів точно не змінить позиції.

Тоді, на думку фахівця, українські аграрії користуватимуться транзитом країн-сусідів. Якщо додаткових ускладнень на переходах не буде (з боку європейських фітосанітарів, страйків перевізників), транзит піде, в тому числі через польські порти, каже він. Коваль визнає, що за таким сценарієм можливе виникнення ускладнень у вигляді черг. Це зумовить більш довготривалі процеси логістики, а у жовтні-листопаді в Україні може бути проблема зі складськими приміщеннями. 

"З цим якось впораємося, але залишки відображаються на цінах... Сьогодні аграрії (малий, середній бізнес - УНІАН) вимушені віддавати соняшник "з поля" по 8 тис. за тонну, а це ціна пшениці до війни… Соняшник такої ціни не мав ніколи. Якщо внаслідок цих дій ще й соняшник стане збитковим, то у нас буде складно говорити за посівну кампанію, весняну посівну кампанію", - каже Коваль.  

Він додав, що ціни на зовнішніх ринках мають сезонні коливання, але Україна другий рік поспіль не зможе скористуватися цим у процесі експорту свого збіжжя. 

"Натомість фермери агресора та фермери європейські, в тому числі які блокують наше збіжжя, дуже добре на цьому заробляють. І інфраструктура їх більш завантажена нашими вантажами й вони на цьому теж заробляли", - наголошує фахівець. 

Також, за його даними, минулого року польський бізнес скупав у українських аграріїв збіжжя по стоковій ціні та експортував на традиційні українські ринки. У сукупності все це не поліпшує економічної ситуації в Україні. 

Коваль також зазначає, що рішення щодо ембарго трьох країн не залишаються без уваги понад 20 країн західної Європи - Іспанії, Німеччини, Франції, Нідерландів тощо. Фахівець запевняє, що вони обурені рішенням Польщі, Угорщини та Словаччини.  

Коваль додав, що наразі є "обережні очікування", що запрацюють тимчасові морські коридори, але прямо зараз можна казати, що працює лише залізничний та автотранспорт, і порти на Дунаї. 

Сусіди України ігнорують рішення ЄК щодо українського зерна

Як повідомляв УНІАН, Єврокомісія скасувала обмеження на ввезення зерна з України до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Згідно з цим рішенням, Київ з 16 по 18 вересня  повинен вжити ефективних заходів з контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти їх впливу на ринок сусідніх держав-членів ЄС.

Але три країни - Польща, Словаччина та Угорщина, заявили, що накладають ембарго на національному рівні. Україна заявила, що звернеться через це до суду. 

У Болгарії сільгоспвиробники та переробники вивели важку техніку на транспортні розв'язки на знак протесту проти рішення парламенту не подовжувати заборону на імпорт збіжжя з України.

Вас також можуть зацікавити новини: