В Україні малина користувалася великим попитом / фото ua.depositphotos.com

В Україні значно зросла ціна на малину. Не останнім фактором у цьому питанні стала нова хвиля пандемії коронавірусу та інші сезонні захворювання.

Як розказали виробники у коментарі AgroPortal, малина - дуже популярний народний метод лікування.

"Хтось кашляє, COVID-19 спричиняє температурний сплеск. Щойно горло заболить чи температура — українці завжди п’ють чай з малиною або з лимоном", - розказує фермер-ягідник зі Жмеринки Олександр Волков.

Відео дня

Так, на Вінниччині малину в 2021 році фермери продавали вдвічі дорожче, аніж роком раніше.

Читайте такожЦіни на найдорожчу ягоду цього сезону впали в кілька разів

"Останнього сезону продавали ягоду по 120 грн/кг. Це оптові ціни — гуртовики забирали. Ціни стали рости із середини серпня, коли почали плодоносити осінні ремонтантні сорти", — згадує фермер.

Експерти стверджують, що 2021 рік був аномальним з точки зору зростання цін на малину. 

"Той факт, що малина буде дорожче, це було ясно вже в червні і липні 2021 року. На той час вона була вже понад рік. В середньому, це була ціна на 3,5 євро / кг. Ця експортна ціна в Європу на цілих так званої замороженої малини бадилля ", - каже президент Української асоціації фруктів і овочів (UPOA) Тарас Баштанник.

За його словами, в 2020 році в той же період малина коштувала не більше 2,30 євро / кг. Тобто ціна, фактично збільшилася в 1,5 рази. Наступна малина почала йти вгору. Станом на початок жовтня 2021 року ціна піднялася до 5-5,50 залишається євро / кг.

Сьогодні попит значно зменшився.

"Ціна на малину зменшилася і люди схаменулися. Сьогодні малину не так легко продати, особливо в великих партіях 60-100 тонн. Я думаю, що в наступному сезоні малина буде досить дорогою, але попит на неї буде млявим", - говорить експерт.

Раніше експерти назвали переваги вживання малини.

Вас також можуть зацікавити новини: