З моменту старту і до сьогодні вже експортовано понад 7,7 млн тонн агропродукції \ фото УНІАН

ООН, Україна та Туреччина підтримують продовження дії "Зернової ініціативи".

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, передає прес-служба відомства.

В Спільному координаційному центрі в Стамбулі міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зустрівся з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром. Вони обговорили реалізацію "Зернової ініціативи" та продовження її дії після 22 листопада 2022 року.

Відео дня

"Сьогодні разом з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром обговорили хід реалізації "Зернової ініціативи". З моменту старту і до сьогодні вже експортовано понад 7,7 млн тонн агропродукції, що вже стабілізувало ціни на продовольство та протидіє загрозі глобального голоду. Сторони-учасники "Ініціативи" – ООН, Туреччина та Україна висловили готовність продовжити її дію і запевнили у докладанні максимальних зусиль для її успішної реалізації. На даний момент немає жодних сумнівів, що робота "зернового коридору" буде продовжена після 22 листопада", - повідомив Кубраков.

Також під час зустрічі українська сторона наголосила на важливості прискорення Спільним координаційним центром процесу інспектування суден. Завдяки цьому вдасться суттєво збільшити об’єми експорту зерна в держави Африки, Азії та Європи, а також запобігти утворенню черг на перевірках.

"Зернова угода": деталі

22 липня в Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований на 120 днів з можливістю пролонгації.

1 серпня вперше за період повномасшабної війни з Одеси вийшло судно з українським продовольством.

28 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія готує грунт, щоб спробувати зірвати домовленості про експорт агропродукції. Президент підкреслив, що Україна інформує партнерів з цього питання.

14 жовтня стало відомо, що Росія готова відмовитися від відновлення угоди про зерновому коридору вже наступного місяця, якщо її вимоги до ООН не будуть розглянуті.

Вас також можуть зацікавити новини: