Український експорт "зерновим коридором" різко зменшився, зазначили експерти / фото Facebook/Олександр Кубраков

Експорт української агропродукції з 2 до 8 січня через морські порти Одеської області становив 611 тис. тонн, що на 35% менше відвантажень цим каналом тиждень тому.

Кількість кораблів, що були завантажені минулого тижня, становила 16, що на 9 одиниць менше, ніж попереднього, про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

"Відвантаження даним каналом могли бути значно більші, однак російська сторона продовжує штучно гальмувати інспекцію суден, що призводить до такого результату. Близько 100 суден вже традиційно очікує на проходження інспекцій", - наголосили експерти.

Відео дня

За підрахунками асоціації, найбільші обсяги експорту протягом цього тижня роботи становили: кукурудза (60% експорту за цей період); пшениця (20%); макуха соняшникова (9%).

Українська продукція попрямувала до країн Азії (Китай, Бангладеш, Шрі-Ланка та інші), Європи (Італія, Іспанія та Великобританія) та Африки (Єгипет).

Експорт українського зерна - що треба знати сьогодні

Як повідомляв УНІАН, 22 липня 2022 року Україна та Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення після початку повномасштабної війни експорту української аграрної продукції Чорним морем. Документами передбачено вивезення продукції з портів "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" та створення безпечних маршрутів.

1 серпня з Одеси вийшло перше із 24 лютого судно з українським продовольством.

17 листопада стало відомо про продовження "зернової ініціативи" ще на 120 днів. ООН та Туреччина залишилися гарантами виконання цієї ініціативи.

За підрахунками Міністерства інфраструктури України, станом на 9 січня загалом в рамках "зернової ініціативи" порти Великої Одеси вже відправили для країн Африки, Азії та Європи 17 млн тонн агропродукції.

Міністр агрополітики та продовольства України Микола Сольський говорив, що минулоріч українські аграрії експортували агропродукції на 20 млрд доларів, а це на 50% менше, аніж було у 2021-му.

Вас також можуть зацікавити новини: