Ілюстрація REUTERS

Російський монополіст «Газпром» опублікував нову редакцію інвестиційної програми на 2018 рік, прийняту радою директорів 26 жовтня. Порівняно з варіантом, оголошеним на початку року, інвестиції в будівництво газопроводу «Північний потік-2» скорочені більш ніж на 22 млрд руб.

Читайте такожЕрдоган та Путін запустили "Турецький потік"

Інвестиційна програма на 2018 рік була прийнята 20 грудня 2017 року. Загальний обсяг інвестицій, передбачених програмою, становив 1,278 трлн руб. Докладна інформація про напрямки і суми інвестування була опублікована 15 січня 2018 року, пише РБК.

Відео дня

У ній вкладення в проект «Північний потік-2» були передбачені у розмірі 114,5 млрд руб. В новому варіанті інвестпрограми, опублікованому 20 листопада, на розвиток проекту «Північний потік-2» у 2018 році було виділено 92,1 млрд руб.

В опублікованому 26 жовтня прес-релізі про рішення ради директорів йшлося, що в новій редакції загальний обсяг інвестицій становитиме 1,96 трлн руб., на 217 млрд руб. більше, ніж було передбачено програмою, затвердженою в грудні 2017 року.

«Коригування параметрів інвестиційної програми на 2018 рік пов'язане, зокрема, із збільшенням обсягу інвестицій у пріоритетні проекти «Газпрому» в галузі транспортування та зрідження природного газу (ЗПГ). Серед них — розвиток газотранспортної системи в Північно-Західному регіоні Росії та будівництво комплексу з виробництва, зберігання та відвантаження СПГ в районі компресорної станції «Портова», — йшлося в прес-релізі.

Інвестиції в комплекс СПГ в районі «Портової» зросли в новому плані з 45 до 74 млрд руб.

14 листопада голова «Газпрому» Олексій Міллер прокоментував слова американського посла при ЄС Гордона Сондленда і заявив, що газопровід «Північний потік-2» буде добудований. Раніше Сондленд заявив, що у Вашингтона є інструменти для заморозки його будівництва. «200 км вже побудували. Й інше добудуємо», — сказав Міллер.

Голова Міненерго США Рік Перрі також запевнив, що Вашингтон продовжуватиме протидіяти реалізації проекту і готовий запропонувати допомогу Україні. Президент України Петро Порошенко зазначив, що під час спілкування з головою американського Міненерго була відзначена необхідність перешкодити будівництву «Північного потоку-2».