Ілюстрація / REUTERS

Навіть не купуючи газ у Росії, Україна ставить себе в енергетичну залежність від Кремля, організувавши поставки вугілля з Білорусі. При цьому такої кількості запасів вугілля у Мінська немає, що може свідчити про його російське походження.

Читайте такожУкраїна в 2018 році збільшила видобуток вугілля

Таку думку озвучив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, передає «Обозреватель». Він додав, що можна взяти проби цього вугілля і перевірити їх на хімічний склад, аби з'ясувати його справжнє походження.

Відео дня

"Білорусь не є видобувною країною, але її особливості статистичної звітності такі, що там як стаття імпорту зазначається, скільки ввезено вугілля, і як стаття експорту — скільки вивезено. Можна побачити, що саме російське вугілля іде через Білорусь транзитом на територію України", — переконаний він.

Якщо виявиться, що це реекспорт із РФ, то це означатиме, що ми знову залежимо від агресора, впевнений Рябцев. Це виглядатиме щонайменше дивно, каже він.

"Ми стільки говорили про те, що злізли з російської газової "голки", а тут посадили себе і на вугільну. Переведення українських ТЕС з антрацитової групи вугілля на газову здійснюється достатньо повільно, адже це вимагає часу. Але протягом цього переобладнання Україні не вистачає як вугілля антрацитової групи, — а коли всі станції будуть переобладнані на газову групу, — то не вистачатиме і такої", — додав експерт.