Ілюстрація REUTERS

Постачальник «останньої надії» після закінчення 90-денного строку надання послуг, тобто з 1 квітня 2019 року, зобов'язаний відключити від електропостачання промислових споживачів у разі відсутності у них договорів із новим постачальником.

Читайте такожУ світі понад 2 мільярди людей не мають постійного доступу до питної води

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

Відео дня

«Постачальник «останньої надії» зобов'язаний ініціювати відключення споживача від електропостачання у разі відсутності іншого постачальника. В іншому випадку, спожиті таким споживачем обсяги електричної енергії стають втратами Оператора системи розподілу і, як наслідок, призведуть до збитків (не мають джерел фінансування в тарифі)», - написала вона.

За словами Кривенко, з 1 квітня спливає 90-денний строк договору про постачання електричної «постачальником останньої надії», визначений Законом «Про ринок електричної енергії», у 95% компаній - споживачів цього постачальника.

«На сьогодні гострим питанням на ринку електроенергії є функціонування постачальника «останньої надії» - 95% споживачів (всього 1001) якого з 1 квітня вичерпають визначений законом 90-денний строк надання послуг», - зазначила вона.

Голова НКРЕКП пояснила, що споживачі повинні укласти договір із новим енергопостачальником після закінчення строку договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії».

При цьому Кривенко додала, що загальна заборгованість 473 промислових споживачів перед постачальником «останньої надії» за 77 днів становила 749 млн грн.

Найбільшими боржниками є підприємства вугільної промисловості, зокрема, державні шахти (350 млн грн) і водоканали (понад 100 млн грн).

Як повідомляв УНІАН, 21 березня водоканали України закликали керівництво країни не допустити припинення водопостачання з 1 квітня через відсутність у них договорів із постачальником електроенергії та попросили продовжити строк тимчасового підключення до постачальника «останньої надії» хоча б на три місяці.

31 березня 2019 року держпідприємство «Укрінтеренерго» завершує постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» з 1 січня 2019 року.

У середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». Згідно із законом, угода з постачальником «останньої надії» гарантує поставки, якщо споживач не уклав договір із постачальником універсальних послуг. Угода з постачальником «останньої надії» гарантує споживачеві постачання електроенергії протягом 90 днів. Постачальником «останньої надії» уряд визначив компанію «Укрінтеренерго».