фото Енергоатом

Корпорація зарубіжних приватних інвестицій (OPIC), яка спільно з Central Storage Safety Project Trust надає кредитні кошти для реалізації проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), високо оцінила масштаб виконаних робіт на майданчику будівництва в Київській області.

Читайте такожГройсман з робочим візитом відвідав будівельний майданчик ЦСВЯП

Про це повідомляє прес-служба НАЕК "Енергоатом", посилаючись на результати перевірки в рамках візиту американської делегації на майданчик будівництва ЦСВЯП в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Відео дня

"Я приємно здивований масштабами реально виконаних робіт на майданчику будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива", - цитує прес-служба віце-президента - головного юрисконсульта, радника Ради директорів Корпорації зарубіжних приватних інвестицій (OPIC Вільяма Дофферміра.

У компанії зазначили, що перевірка проводилася з метою контролю виконання Україною угод про притягнення 250 мільйонів доларів і фінансуванні будівництва в Україні ЦСВЯП між НАЕК "Енергоатом" і Central Storage Safety Project Trust, а також гарантійної угоди, укладеної між Міністерством фінансів України, корпорацією закордонних приватних інвестицій (OPIC) і Central Storage Safety Project Trust за підсумками інспекторської перевірки стану реалізації проекту.

"Під час візиту на будівельний майданчик я переконався, що НАЕК "Енергоатом" і Україна дійсно зацікавлені в цьому проекті та виконують всі свої зобов'язання. Можу впевнено заявити, що у свій час OPIC прийняв правильне рішення про фінансову підтримку проекту ЦСВЯП та України", - цитує прес-служба Дофферміра.

Делегація в ході перевірки обговорила ряд питань: відповідність графіка виконання проекту, процеси управління проектом, у тому числі управління контрактами та субконтрактів; якість будівництва, стан погодження відповідної нормативно-правової бази на рівні уряду України, стан проведення експлуатаційних випробувань обладнання Holtec на ядерних об'єктах України.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня 2017 року Кабмін затвердив проект будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). У цьому сховищі з застосуванням передової технології поверхневого "сухого" зберігання компанії Holtec International буде протягом 100 років безпечно зберігатися ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС. (На Запорізькій АЕС з 2001 року експлуатується пристанційне сухе сховище відпрацьованого ядерного палива.) Через відсутність власного сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії.

У грудні 2017 року "Енергоатом" спільно з Міністерством фінансів України підписав кредитну угоду з американським агентством по страхуванню іноземних інвестицій OPIC і фондом Central Storage Safety Project Trust на суму 250 млн дол., які будуть використані для будівництва ЦСВЯП.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.