"Нафтогаз" буде сприяти швейцарським правоохоронцям - Коболєв / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» сприятиме швейцарським правоохоронцям у справі про відмивання коштів керівництвом компанії часів екс-президента Віктора Януковича.

Читайте такожГройсман запропонував Коболєву повернути майже 300 мільйонів гривень премії

Про це голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв написав на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

«Прокуратура Швейцарії розслідує справу про відмивання коштів керівництвом «Нафтогазу» часів Януковича. У рамках цієї справи на рахунках швейцарських банків заблокували вже 60 млн франків. Йдеться про гроші, які компанія втратила під час закупівлі "вишок Бойка" у 2010 році», - написав Коболєв.

«Спасибі швейцарським правоохоронним органам і максимально сприяємо розслідуванню - винні в угодах повинні бути покарані, а гроші - повернені українським громадянам», - додав він.

Довідка УНІАН. Починаючи з 2014 року, Генпрокуратура веде слідство за фактом можливого заволодіння посадовими особами "Чорноморнафтогазу" державними коштами в сумі 400 млн дол. під час закупівлі за завищеною вартістю вишок для видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря.

За даними слідства, у 2011 році під час проведення закупівель самопідйомних плавучих бурових установок менеджерами «Чорноморнафтогазу», «Нафтогазу» були допущені грубі порушення тендерних процедур. "Чорноморнафтогаз" придбав дві бурові платформи за 400 і 398 млн дол., тоді як їх ринкова вартість, за даними ГПУ, становила 210 і 179 млн дол. відповідно. Закуплені бурові називають "вишками Бойка" на честь тодішнього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка (нинішнього голови парламентської фракції «Опозиційний блок»).

В рамках кримінальної справи в грудні 2015 року ці вишки були заарештовані рішенням Печерського райсуду Києва, але на сьогодні вони перебувають під контролем влади РФ, яка анексувала ще навесні 2014 року півострів Крим.

"Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці та видобутку нафти і газу в акваторії Чорного та Азовського морів.

На балансі "Чорноморнафтогазу" знаходиться 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси всіх родовищ на сьогодні становлять: щодо природного газу – 58,56 млрд куб. м, щодо газового конденсату – 1231 тис. тонн, щодо нафти – 2530 тис. тонн.