Ілюстрація REUTERS

З 1 серпня в Україні відбудеться незначне зниження вартості електроенергії для промислових підприємств у зв'язку з тим, що з наступного місяця знижується тариф для держкомпанії "Укренерго".

Читайте такожЕлектроенергія для промисловості з початку року подорожчала на третину - Герус

Про це під час круглого столу "Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики" заявила голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Оксана Кривенко.

Відео дня

"З 1 серпня 2019 року вже відбудеться зменшення кінцевої вартості електричної енергії для непобутових споживачів за рахунок того, що з 1 серпня вступають нові тарифи на послуги розподілу електричної енергії, на послуги з передачі електроенергії. А також, з урахуванням зменшення вартості електричної енергії втрат, які використовуються такими операторами", - сказала вона.

Присутня на заході член НКРЕКП Олена Антонова пояснила, що перше і значна зміна ціни на роздрібному ринку спровокувало зміна тарифу оператора системи передачі "Укренерго".

"Ми знаємо, що формування цього тарифу залежить від формули ПСО (покладання спецзобов'язань), яка прийнята урядом України... Тому така зміна вплинула на споживачів, приєднаних до "Укренерго", - сказала Антонова.

За її словами, у зв'язку з переглядом частині витрат на тариф "Укренерго", який буде діяти з 1 серпня, очікується невелике зменшення вартості ресурсу.

"Для споживачів першого класу, приєднаних до операторів системи розподілу, середньозважене зростання становить, за нашими розрахунками, 12%. Ми говоримо про регульований сегмент, та у зв'язку зі змінами, які ми вже прийняли за тарифом ВСР і ОСП, то з 1 серпня зниження буде на рівні 4%. Для другого класу зростання 10%. За результатами наших рішень зниження на 6%", - пояснила Антонова.

При цьому член регулятора зазначила, що також опрацьовуються й інші механізми, націлені на те, щоб тариф "Укренерго", який вплинув на 200 великих споживачів, приєднаних до держкомпанії, знизився.

Як повідомляв УНІАН, 12 липня НКРЕКП затвердила для оператора Об'єднаної енергосистеми України "Укренерго" нові тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року, які набудуть чинності з 1 серпня 2019 року. Тариф на передачу електроенергії було знижено на 10%.

11 липня виконуючий обов'язки голови держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію для промисловості в Україні за перші 10 днів роботи нового ринку зросла на 30%.

12 липня Кабінет міністрів заявив про некоректність заяви керівництва "Укренерго" про зростання на 30% вартість електроенергії для промислових споживачів через запуск ринку електроенергії.

До запуску нового ринку електроенергії міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляв, що ціна на електричну енергію для промисловості може зрости на 5-6%.

1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.