Американська компанія має намір інвестувати у видобуток газу 200 мільйонів доларів / фото УНІАН

Міжвідомча комісія при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України обрала американську компанію Trident Acquisitions переможцем конкурсу на розробку вуглеводнів на шельфі Чорного моря в межах ділянки "Дельфін".

Читайте такожНа Харківщині відкрили нове газове родовище

Відповідне рішення було прийнято сьогодні комісією на чолі з міністром Ігорем Насаликом.

Відео дня

"Пропоную схвалити пропозицію міжвідомчої комісії з визначення переможця на укладення угоди про розподіл продукції (УРП), яка видобуватиметься в межах ділянки "Дельфін" компанію Trident acquisitions, Сполучені Штати Америки", - зачитав проект рішення Насалик.

Члени комісії більшістю голосів підтримали це рішення.

Як зазначив голова комісії, американська Trident Acquisitions запропонувала інвестувати в ділянку "Дельфін" протягом перших 5 років 200 мільйонів доларів, що в 3,5 раза більше мінімальної ціни, передбаченої конкурсом, а також пробурити за цей період не менше семи пошукових свердловин.

"Загальна інвестиція в проект становить найбільшу суму - 1 мільярд доларів, і Trident запропонувала найкращі умови розподілу продукції на користь держави серед всіх чотирьох компаній. Тобто по базовим речам - розділу та інвестиціям - компанії просто немає рівних", - підкреслив Насалик.

На думку комісії, інші три учасники мають слабкіші або не релевантні пропозиції у порівнянні з Trident.

Так, Caspian Drilling International Ltd направила лист до міністерства з проханням відкликати заявку і знялася з конкурсу. Приватна компанія "Укрнафтобуріння" на сьогодні працює лише на одному родовищі та не має досвіду роботи на досліджуваних ділянках.

Крім того, американська компанія Frontera Resources, яка також подала заявку, зазначена комісією як така, що має досвід роботи пошукових, зокрема, в Грузії, але не має досвід роботи на шельфі й перебуває в складному фінансовому становищі.

Таким чином, компанія Trident Acquisitions була визнана комісією кращим претендентом на розробку вуглеводневої ділянки в Чорному морі.

Як повідомляв УНІАН, у червні 4 перераховані вище компанії подали заявки на участь у конкурсі по розробці вуглеводнів на шельфі Чорного моря в межах ділянки "Дельфін".

Раніше глава адміністрації президента України Андрій Богдан закликав Кабінет міністрів продовжити ще на 60 днів термін приймання заявок на участь у конкурсі по розробці даної ділянки, оскільки визначеної умовами конкурсу строку в 60 днів недостатньо для якісної підготовки заявок та забезпечення проведення повноцінного конкурсу.

У квітні Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) оголосила конкурс на вуглеводневий ділянку "Дельфін", розташований в північно-західній частині континентального шельфу Чорного моря, який може залучити щонайменше 1,5 мільярда гривень інвестицій у пошук і видобуток нафти і газу в Україні.

Площа виставленої ділянки - майже 10 тисяч квадратних кілометрів, термін дії угоди - 50 років з правом продовження.

Згідно з умовами, частка держави у прибутковій продукції повинна складати не менше 11% її загального обсягу, а максимальна частка інвестора - 70% загального обсягу виробництва.