СБУ проводить обшуки / фото ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України проводять обшуки і ряд інших слідчих дій для притягнення до кримінальної відповідальності у справі про присвоєння 500 млн грн через процедуру закупівель шахтного устаткування керівництвом кількох державних шахт.

Читайте такожАМКУ розслідує можливу змову щодо цін на вугілля для ТЕС

Про це повідомляє відомство на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Упродовж 2016-2019 років керівництво ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Мирноградвугілля», ДП «Шахта ім. М.С.Сургая», ДП "Первомайськвугілля», ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1» організували механізм розкрадання коштів підприємств через процедуру державних закупівель», - сказано в повідомленні.

За інформацією СБУ, чиновники прописували умови проведення тендерів на закупівлю шахтного устаткування під заздалегідь визначених переможців - підконтрольних фірм-прокладок. Відтак цим підприємствам було перераховано понад 500 млн грн, які з використанням фінансових інструментів розподілялися між організаторами й учасниками протиправної оборудки.

фото ssu.gov.ua
фото ssu.gov.ua

Відзначається, що СБУ спільно з Генеральною прокуратурою задокументувала, що обладнання, необхідне для роботи шахт, не оновлювалося, а лише час від часу ремонтувалося.

«За висновком фахівців, через угоди суттєво знижувалась ефективність роботи підприємств і створювалися загрози життю і здоров'ю працівників», - наголошує прес-служба.

Повідомляється, що в рамках виробництва за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) продовжується документування протиправної діяльності посадових осіб державних підприємств вугільної промисловості.

«Проводяться обшуки і ряд інших слідчих дій для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності», - зазначили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, у червні правоохоронці викрили групу осіб, які поставляли промислове обладнання для вугільних шахт на тимчасово окупованих територіях Донецької області.