Ілюстрація REUTERS

Запаси природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) станом на ранок 11 вересня збільшилися до 19 мільярдів кубометрів, таким чином Україні залишилося накопичити 1 мільярд кубометрів газу до початку опалювального сезону.

Читайте такожІмпорт газу в Україну оновив історичний максимум

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Перетнули позначку у 19 мільярдів кубометрів газу в підземках. Випереджаємо план", - написав він.

Коболєв зазначив, що, за оперативними даними "Укртрансгазу", на 11 вересня добовий транзит становить 247,9 мільйона кубометрів газу, а імпорт з країн Євросоюзу - 68,7 мільйона кубометрів.

Як повідомляв УНІАН, Україна почала сезон закачування природного газу в підземні сховища газу 5 квітня. Планується до початку опалювального сезону в середині жовтня накопичити в підземних сховищах понад 20 мільярдів кубометрів газу.

До початку опалювального сезону 2018-2019 років Україна накопичила у ПСГ 17,2 мільярда кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.

Додаткові обсяги газу в сховищах необхідні, щоб спокійно пройти опалювальний період в разі, якщо Росія повністю припинить транзит свого газу через територію України.

Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 1 січня 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.