Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів напередодні тристоронніх газових переговорів затвердив новий план відокремлення газотранспортної системи від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Читайте також"Нафтогаз" закликає теплоенерго швидше підписати договори з постачання газу взимку

Про це в ході брифінгу повідомив міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Відео дня

«Ми оновили план анбандлінгу, визначили чіткі рядки, визначили відповідальність кожної сторони», - сказав Оржель.

Він наголосив на важливості того, що це рішення було ухвалене напередодні тристоронніх переговорів щодо транзиту газу, які мали відбутися 19 вересня.

«Можу констатувати: ми ухвалили необхідні рішення для того, щоб забезпечити відокремлення ГТС і можливість підписання договору (про транзит газу - УНІАН) відповідно до вимог Третього енергетичного пакета і європейського законодавства», - зазначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Оржель спільно з керівництвом НАК «Нафтогаз України» провели у Брюсселі попередню зустріч із членами Європейської комісії з приводу транзиту російського газу через Україну після 2019 року і анбандлінга «Нафтогазу».

Раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що переговори між Росією, Україною і ЄС про продовження транзиту російського газу через територію нашої країни призначені на 19 вересня.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу і електроенергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дозволить посилити позиції і роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.