Зміни в Податковому кодексі можуть зупинити видобуток газу в Україні / фото УНІАН

Асоціація газодобувних компаній України (АГКУ) висловлює серйозну стурбованість з приводу зміни положень про застосування стимулюючої ренти в Податковому кодексі України, ініційованих в рамках законопроекту №1210. АГКУ закликає народних депутатів і профільний Комітет їх не підтримувати, тому що це становить загрозу для розвитку газодобувної галузі, неодмінно призведе до зменшення обсягів буріння та видобутку газу, а також негативно позначиться на репутації держави серед інвесторів.

Запропонований законопроект №1210 передбачає зміни формулювання щодо застосування стимулюючих ставок ренти для видобутку природного газу з нових свердловин, що повністю виключають можливість застосування стимулів для буріння нових свердловин, використання сервісних контрактів і співпрацю інвесторів з Укргазвидобування - як інструменту підвищення видобутку в Україні.

Нагадаємо, що діюча норма Закону була запропонована Міністерством фінансів у 2017 році на базі ретельного аналізу даних надрокористувачів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Державної фіскальної служби. Держава гарантувала закріплення цієї норми на 5 років і зараз фактично хоче скасувати її через 20 місяців.

Відео дня

Як повідомляється, впровадження з 1 січня 2018 року стимулюючої ренти (6 та 12% в залежності від глибини залягання покладу) суттєво пожвавило вітчизняний газовидобувний ринок. Зокрема, за 20 місяців дії цих законодавчих норм було закладено 185 нових свердловин, 65 з яких пробурили приватні компанії, третина з яких – надглибокі (більше 5 км) – це забезпечило додатковий видобуток 1 млрд м3 газу. Для порівняння, у 2017 році (до введення стимулюючої ренти – ред.) приватні видобувники пробурили лише 22 свердловини. Загальний обсяг зростання видобутку природного газу незалежними видобувними компаніями у 2018 році сягнув 7% (для порівняння, у 2017 році він становив -0.1%), за підсумками 2019 р. також прогнозується збереження позитивної динаміки.

Європейська бізнес асоціація та Американська торговельна палата в Україні також висловили стурбованість щодо можливого скасування стимулюючої ренти для газодобувної галузі.