Ілюстрація REUTERS

«Газпром» зіткнувся з примусовим відключенням австрійських компресорів LMF, повідомив начальник департаменту N335 Павло Крилов, передає російський «Інтерфакс».

Читайте такожЗ 1 січня "Газпром" зможе вийти на український газовий ринок - Коболєв

За його словами, їх відключили «дистанційно», і тепер ці компресори «стоять мертвим вантажем, не працюють досі». «Дистанційно через супутник відключено, просто перетворилися на металобрухт», — сказав Крилов.

Відео дня

Замість зарубіжних планується закупити мобільні модульні компресорні станції російського виробництва, пропозицію вже представило казанське підприємство ЗАТ НВП «Компресор».

Джерело в «Газпромі» пояснило РБК, що компресорів LMF в «Газпромі» не дуже багато, вони використовуються на мобільних пересувних компресорних установках під час ремонту газопроводів. 

За словами іншого, близького до «Газпрому» співрозмовника РБК, відключити дистанційно компресор та подібне обладнання може з супутника сам його виробник. «Зазвичай під час укладання сервісного контракту на обслуговування компресорів можна зробити дистанційно виправлення помилки його роботи, відключення також можливе. Не виключено, що обладнання відключили після закінчення термінів сервісного контракту або гарантійних термінів. А якщо воно потрапило під санкції, то виробник не міг продовжувати його обслуговування», — зазначило джерело. За його словами, у «Газпрому» є старі компресори американського і швейцарського виробництва, і ризик їх відключення також не виключений.

«Без компресорів знижується тиск у газотранспортній мережі, пропускна спроможність теж падає», — зазначив ще один співрозмовник РБК, близький до «Газпрому». На компресорних станціях стоять стаціонарні компресори, їх відключення було б критичним для газопроводів, а мобільних — ні, додав він.

Мобільні компресорні станції використовуються в дочірніх товариствах ВАТ «Газпром» з 2010 року, йшлося в повідомленні «Газпрому».