Роботи мають намір завершити протягом 2020 року / фото gazprom.ru

Болгарія поінформувала Росію про початок будівництва ділянки для транспортування газу по другій гілці «Турецького потоку» в обхід України.

Читайте такожРосія почала наповнювати газом «Турецький потік» в обхід України

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів з віце-прем'єром, міністром закордонних справ Республіки Болгарія Катериною Захарієвою.

Відео дня

«Наші болгарські колеги поінформували про початок будівництва інфраструктури для транспортування газу по другій гілці «Турецького потоку», і, як повідомила пані міністр, відповідна церемонія з участю прем'єр-міністра Болгарії, посла РФ в Болгарії відбулася буквально сьогодні», - зазначив Лавров.

За його словами, партнери по проекту мають намір завершити роботи впродовж 2020 року.

***«Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, який проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю до Туреччини. Його перша нитка, будівництво якої завершилось у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для поставок країнам Південної і Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становитиме 15,75 млрд куб. м газу на рік.

Державний газовий оператор Болгарії підписав контракт на 1,1 млрд євро (1,2 млрд доларів) з групою із Саудівської Аравії на будівництво газопроводу, по якому російський газ транспортуватиметься в Європу в обхід України.

Контракт між державним оператором «Булгартрансгаз» і консорціумом Arkad із Саудівської Аравії передбачає прокладення трубопроводу протяжністю 474 км від південного кордону Болгарії з Туреччиною до її західного кордону із Сербією. Планується, що він, як відгалуження від газопроводу «Турецький потік», поставлятиме газ в Сербію, Угорщину і Австрію в обхід України.