Ілюстрація / REUTERS

Комітет з політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) прийняла резолюцію щодо енергетичної безпеки в Європі, де згадуються газопроводи "Північного потоку-2" і "Турецький потік".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію ОБСЄ на Youtube.

В документі резолюції вказані російські проекти, які визнані потенційним засобом економічного і політичного примусу залежних від поставок держав. Поправка про включення пункту, що стосується "Турецького потоку" і "Північного потоку-2", в резолюцію "Енергетична безпека в регіоні ОБСЄ" парламентарія Руті Мілюте була запропонована американською делегацією.

Відео дня

Американський конгресмен Лі Зелдін заявив, що мова йде про зростання опори на один джерел енергоресурсів. З-за цього можуть постраждати їх партнери з Центральної та Східної Європи. Він пояснив, що "Турецький потік" підвищить здатність РФ виявляти вплив на інші країни, а це може привести до негативних наслідків.

"Ми думаємо, що демократичні інститути не можуть бути заручниками енергопостачань, пов'язаних з "Північним потоком-2" і "Турецьким потоком", - заявив Зелдін.

Читайте також"Північний потік-2" хочуть побудувати в обхід Данії

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч із уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

В кінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен відбуватися відповідного дозволу не дала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу.

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.