Ілюстрація / REUTERS

Експерти пояснили, чому Данія дозволила Росії прокласти в своїй винятковій економічній зоні Балтійського моря труби газопроводу "Північний потік-2".

"Рано чи пізно, Данія надала б це дозвіл", – вважає президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, передає "Апостроф".

Читайте такожМосква може використати "Північний потік-2" як "молот" для удару по українцях - Держдеп (відео)

Відео дня

У розмові з виданням він нагадав, що Данія заблокувала проходження "Північного потоку-2" через свої територіальні води, проте російська сторона подала повторну заявку, але вже на виняткову економічну зону.

"Данці затягнули наскільки було можна, але, врешті-решт, були змушені дозволити, оскільки, згідно з конвенцією ООН з морського права, тут враховується тільки екологічний критерій", – пояснив експерт.

Крім того, за його словами, дещо раніше Данія дала дозвіл на прокладку в своїх водах газопроводу Baltic Pipe, за яким газ буде поставлятися в Польщу з Північного моря, тому відмовляти Росії далі було б складно.

Але, як зазначив експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп, навіть якби Данія відмовилася видати дозвіл, "Північний потік-2" пішов би в обхід датських вод, що було б дорожче і довше, але його все одно було би добудовано.

З ним солідарний і директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Я не думаю, що хтось сумнівався, що Данія надасть відповідний дозвіл – до цього все йшло, і питання було лише в тому, коли це станеться. Безумовно, Росії хотілося, щоб це відбулося раніше", – додав Рябцев.