Ілюстрація REUTERS

За десять років дії газового контракту між Україною та Росією «Газпром» отримав на 46,6 млрд дол. більше від продажу газу, ніж Україна від транзиту російського газу, тому позовні вимоги «Нафтогазу України» в Стокгольмському арбітражі не могли порушити баланс у відносинах, оскільки його й так не було.

Читайте також"Нафтогаз" направив новий позов проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу

Про це написав у Facebook виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, коментуючи претензії «Газпрому» з приводу нібито «порушення балансу» у відносинах позовними вимогами.

Відео дня

«Спеціально для нового арбітражу ми зробили кілька красномовних розрахунків за період 2009 -2018 рр. (Тобто за повні роки за весь період дії контракту, і це вже з урахуванням рішення попереднього арбітражу). 46,6 млрд доларів. На стільки більше отримав «Газпром» від продажу газу, який використовувала Україна, ніж Україна отримала за транзит. Так на чию користь «баланс у відносинах»?», - написав Вітренко.

За його словами, якби газ продавався за ціною, яка давала «Газпрому» однаковий прибуток від продажу газу Німеччині й Україні, то ця різниця становила б лише приблизно 13 млрд дол., тобто майже в 4 рази менше.

«Ця різниця в 33,6 млрд доларів між тим, що є, і тим, що мало б бути, дорівнює приблизно чверті ВВП України... Хочеться сподіватися, що, дивлячись на ці цифри, стане зрозуміло, що рішення попереднього Стокгольмського арбітражу лише покращили «баланс у відносинах між сторонами», і аж ніяк не порушили його на користь України», - зазначив Вітренко.

Виконавчий директор НАК пояснив, що положення «бери або плати» не відповідало європейському законодавству про захист конкуренції. «Газпром» міг продати непотрібні Україні обсяги російського газу в Європі, тоді як для «Нафтогазу» діяла заборона на його реекспорт. Водночас потужності для транзиту, які «Нафтогаз» забезпечив для «Газпрому», не могли бути нікому перепродані.

«Тобто для нас це безповоротні втрати, коли ми забезпечили потужності для «Газпрому», а він за них не заплатив. А «Газпром» при цьому міг спокійно повністю завантажити ці потужності - просто він спеціально обмежував транзит таким чином зменшуючи сукупну пропозицію газу на європейському ринку, щоб там була вища ціна», - написав Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня в Стокгольмі завершились слухання апеляційної скарги «Газпрому» на рішення арбітражу скасувати положення контракту «бери або плати», що звільняє Україну від зобов'язання платити «Газпрому» 80 млрд доларів.

Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяганину з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

У березні 2018 року «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.