ЄС готується до повторення холодної зими 2009 року / фото УНІАН

Росія повинна заплатити Україні 2,6 мільярда доларів у довготривалій газовій суперечці. Так постановив суд у Швеції у своєму рішенні, після якого повторення зимової газової кризи 2009 року в ЄС стає цілком вірогідним.

Про це пише EUObserver, нагадуючи, що шведськийапеляційний суд кілька днів тому виніс свій вердикт після того, як російська компанія «Газпром» оскаржила попереднє рішення арбітражу в Стокгольмській торговельній палаті на користь України. Обидва вердикти – частина цілої серії поточних судових суперечок на десятки мільярдів доларів.

Читайте також"Нафтогаз" опублікував рішення суду про відхилення скарги "Газпрому" на рішення Стокгольма

Відео дня

Більшість з них беруть свій початок з сумнівної 10-річної газової угоди, яку в січні 2009 року підписала у Москві тогочасний прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Домовленості зобов’язували Київ платити за певний об’єм російського газу не зважаючи на те, яку кількість він насправді отримав.

«Абсолютна перемога! Україна перемагає знову!» - написав один директорів української компанії «Нафтогаз» у середу на своїй сторінці у Facebook після рішення апеляційного суду.

Але дія контракту 10-річної давності добігає кінця 31 грудня цього року. І Росія погрожує припинити постачання газу Україні, якщо вона не відмовиться від своїх судових претензій.

«Без сумніву існує необхідність вирішити всі судові суперечки до того, як підписувати новий контракт», - сказав директор «Газпрому» Олексій Міллер, закликаючи Київ вирішити все «поза судом».

Читайте також«Нафтогаз» не проти, щоб «Газпром» повернув $3 мільярди боргу газом

«Ризик припинення транзиту газу існує, а попередні шведські вердикти були нонсенсом, який лише погіршує ситуацію», - сказав Володимир Путін.

Наразі Україна перекачує близько 87 мільярдів кубометрів російського газу в ЄС. Це значна частина від загального європейського експорту Росії на 200 мільярдів кубометрів. Востаннє Росія й Україна серйозно конфліктували через блакитне паливо взимку 2008-2009 року. Це спричинило хаос, а в деяких країнах ЄС відбулися масові відключення. Зокрема, це сталося в Болгарії, Угорщині, Польщі, Словаччині, які гостро залежать від російського постачання через українську територію.

«Я з юності брав участь у процесах переговорів включно з тими, які стосувалися африканських справ. Це вперше я бачу домовленості, які систематично порушують», - сказав у ті часи голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

«Цей конкретний епізод вже позаду. Давайте сподіватися, що він закінчився», - додав він.

Впродовж останніх років газ продовжував надходити в ЄС попри вторгнення Росії на територію України у 2014 році. Це відбулося в дусі часів Холодної війни, дозволяючи заробляти мільярди євро для російської й української казни. Східні країни ЄС також збудувати «сполучні» трубопроводи, термінали зрідженого газу, а також додаткові підземні сховища, щоб не допустити повторення ситуації 2008-2009 років.

Читайте такожЕксперт припустив повторення газової кризи 2009 року в Європі і назвав вразливі країни

«Європа готується до кризи. Ми не знаємо, що станеться першого січня. Але ми будемо готові», - сказав заступник голови польської компанії PGNiG Мацей Возняк.

Він показав пресі мапу заповнення підземних сховищ в Австрії, Чехії, Німеччині, Угорщині, Польщі, Словаччині й Україні.

«Ми називаємо це мапою страху, оскільки ми не бачили такого рівня заповнення сховищ вже багато років», - додав він.

Єврокомісія також намагалася зайняти роль посередника між Києвом і Москвою, так само як це робить Баррозу у 2008-му. Але останні так звані «тристоронні» переговори, які відбулися першого листопада, закінчилися «розчаруванням» для віце-президента Єврокомісії Мароша Шевчовича.

«Час закінчується. І, зважаючи на дату, повинне бути чітке відчуття терміновості», - сказав він.

Якщо відкинути зимові страхи ЄС  бік, російсько-українські переговори про транзит відбуваються на тлі більш широких стратегічних занепокоєнь щодо європейського постачання.

Читайте такожСША можуть передбачити санкції проти "Північного потоку-2" в оборонному бюджеті-2020

Росія наразі будує два нові газопроводи, які дозволять постачати газ в ЄС через Балтійське й Чорне моря. Таким чином транспортування через Україну може стати непотрібним у 2020 році. А це, у свою чергу, може дестабілізувати українську економіку, відібравши у Києва три мільярди доларів щорічних доходів. У ЄС такі країни, як Польща, стануть більш уразливими для російського енергетичного шантажу.

Крім того, відмова від українського транзиту може розчистити шлях для розширення військової агресії Росії проти України. Українські військові кажуть, що у Москви не буде, що втрачати, якщо вона знищить у боях українську «трубу».