Ілюстрація REUTERS

Російський проект «Північний потік-2», що передбачає будівництво газопроводу на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів у Данії - УНІАН) є політичним і загрожує енергетичній безпеці не лише України, а й усієї Європи.

Читайте також"Не хочемо енергозалежності ЄС від Путіна": Помпео у Берліні розкритикував ФРН за "Північний потік-2"

Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Чеської Республіки Андрієм Бабішем.

Відео дня

«Сьогодні реалізується політичний проект Російської Федерації Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2»- УНІАН), який, на нашу думку, є загрозою для енергетичної безпеки не лише України, а й для енергетичної безпеки всієї Європи», - сказав Гончарук.

У зв'язку з цим, за його словами, дуже важливо, щоб демократичні країни об'єднували свої зусилля для того, щоб жодна країна не дозволяла собі за допомогою військових або інших гібридних форм агресії зазіхати на територіальну цілісність інших держав.

«Для нас чітка позиція Чехії, як нашого партнера і союзника, є дуже важливою, ми впевнені, що агресор завжди має отримувати відсіч у вигляді санкцій та інших дій", - підкреслив глава українського уряду.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачене будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції.

Наприкінці жовтня цього року Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) протяжністю 147 км.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є «Газпром». Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».