Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила підвищення тарифів на послуги 44 газорозподільчих компаній.

Читайте такожВ Україні 14% громадян витрачають на комуналку більше половини доходу сім'ї – опитування

Відповідний проект рішення було ухвалено на засіданні регулятора.

Відео дня

Повідомляється, що з метою недопущення соціальної напруги серед населення та недопущення різкого збільшення фінансового навантаження на споживачів природного газу перегляд тарифів на послуги розподілу природного газу пропонується здійснити в два етапи - з 1 січня 2020 року і з 1 липня 2020 року.

Так, наприклад, новий тариф на послуги з розподілу газу з 1 січня 2020 року для компанії «Вінницягаз» може становити 0,93 грн за куб. м, а з 1 липня - 1,16 грн за куб. м, тоді як діючий тариф становить 0,82 грн за куб. м.

Новий тариф на послуги з розподілу газу з 1 січня 2020 роки для «Харківгазу» може становити 1,07 грн за куб. м, а з 1 липня - 1,36 грн за куб. м, тоді як нинішній тариф становить 0,86 грн за кубічний метр.

Таким чином, з 1 липня 2020 року тарифи на розподіл газу для облгазів становитимуть від 0,28 до 2,73 грн за куб. м газу.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня в НКРЕКП повідомили, що за результатами аналізу діяльності газорозподільчих компаній за 2017-2019 роки тариф буде переглянуто з урахуванням відшкодування обґрунтованих витрат, необхідних для забезпечення сталого функціонування газорозподільчих мереж, обслуговування та підтримки технічного стану пристроїв, установок, а також системних об'єктів відповідно до вимог законодавства, тощо.

Також нові тарифи повинні включати в себе фінансування встановлення лічильників.

Раніше компанії, які постачають в Україну газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, неодноразово закликали НКРЕКП переглянути тарифи на розподіл газу, оскільки у компаніях не вистачає коштів на обслуговування мереж. Крім того, облгази скаржилися на масовий відплив кадрів через низькі оклади.