Ілюстрація REUTERS

На переговорах про транзит газу, що пройшли у Мінську, російська сторона погодилася виплатити України 3 мільярди доларів боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомив помічник президента України Андрій Єрмак, який брав участь в сьогоднішніх переговорах в Мінську, пише Громадське.

"Ми повертаємось додому з дуже хорошими новинами, і матимемо транзитний контракт на вигідних для України умовах. Завдяки цим домовленостям Україна отримає 3 мільярди доларів згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу", - повідомив Єрмак.

Відео дня

Він додав, що виплата боргу Газпрому відбудеться грошима. Зазначимо, що раніше обговорювалися варіанти погашення боргу газом, а також активами Газпрому, які арештували на вимогу Нафтогазу у Європі.

Читайте такожТранзит газу РФ через Україну: у Зеленського заявили про остаточні домовленості

Він зазначив, що детальніше про домовленості про газ можна буде дізнатися під час прес-брифінгу в Офісі президента. Його запланували на 21 грудня.

Питання погашення заборгованості Газпрому за рішеннями арбітражів було одним з ключових на переговорах про транзит. Раніше Росія наполягала, щоб Нафтогаз відмовився від своїх вимог за рішеннями арбітражів у якості передумов початку переговорів про транзит газу. Згодом Росія включала це питання в межах так званих "пакетних домовленостей", які також включали відновлення прямого постачання газу до України.

Зазначимо, що за даними джерел "Громадського", під час переговорів у Мінську питання відновлення прямого постачання газу з Росії до України не підіймалося.

Нагадаємо, раніше про те, що Росія погодилася виплатити Україні близько 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу повідомило видання Reuters з посиланням на джерело, близьке до переговорів.