Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що вся інформація, яку мали оприлюднити стосовно домовленостей з Україною щодо газу, вже озвучена.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожАмериканський посол в Німеччині назвав проєвропейськими санкції США проти "Північного потоку-2"

Відео дня

«Вся інформація, яка повинна була бути оприлюднена щодо цього, вона вже була оприлюднена, були зроблені заяви і з боку «Нафтогазу», і з боку «Газпрому», і також нашими представниками, Козаком (віце-прем'єр РФ Дмитро Козак)», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, чи є закриті умови для України в домовленостях щодо транзиту газу, зокрема ув'язки з врегулюванням конфлікту на Донбасі.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня представники Єврокомісії, України і РФ досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

За підсумками переговорів у Мінську Росія й Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну і врегулювання взаємних вимог.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний об’єм - 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - наступні 4 роки, відкликання майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згода "Газпрому" виплатити Україні грошима до Нового року понад 2,9 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Усі необхідні документи мають бути підписані до кінця поточного року.

Підписання контракту на транзит газу між Україною і Росією має відбутися до 1 січня 2020 року.