Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі сподіваються на завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2», незважаючи на зупинку робіт за проектом швейцарською компанією Allseas, яка прокладає труби.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, наскільки затягнеться пауза в будівництві газопроводу і чи ведуться переговори з Allseas.

Читайте такожУ Кремлі заперечують наявність закритих умов в "газових" домовленостях з Україною

Відео дня

«Ми виходимо з того, що такі санкції є неприйнятними для нас, і ми, звичайно ж, сподіваємося на те, що навіть такі кроки не стануть перешкодою для завершення будівництва цього важливого проекту», - сказав Пєсков.

При цьому він підкреслив, що говорити про відповідь на санкції США поки що рано, але такі кроки не залишаються без взаємності.

У свою чергу глава МЗС Росії Сергій Лавров, виступаючи сьогодні в Раді федерації РФ, в черговій раз розкритикував рішення США про запровадження санкцій проти проектів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

«Коли вже найближчих союзників карають за те, що вони вирішують свої економічні проблеми, завдання своєї енергетичної безпеки, я думаю, жодна країна в світі тепер уже не повинна сумніватися, що коли щось їм обіцяють Сполучені Штати, то їх кинуть у будь-який момент», - сказав Лавров.

За його словами, США «зайвий раз продемонстрували, що їх дипломатія зводиться насамперед до залякування, за великим рахунком, різними методами - санкціями, ультиматумами, погрозами».

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, яким передбачено, зокрема, санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Раніше Лавров заявив, що санкції проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку» не зупинять реалізацію цих проектів.

Швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві газопроводу «Північний потік-2» через набрання законом чинності про оборонний бюджет США.

Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Будівництво нового трубопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року, проте, через відмову Данії надати дозвіл на роботи в її територіальних водах компанія Nord Stream 2 планує продовжити будівництво газопроводу взимку і навесні 2020 року. Відповідний дозвіл Данія надала лише наприкінці жовтня 2019 року.