Уряд обмежив ціну газу / фото УНІАН

Кабінет міністрів України обмежив ціну газу для населення і теплокомуненерго вартістю палива на нідерландському хабі. Відповідні зміни закріплено в постанові уряду від 24 січня 2020 року.

Читайте такожУкраїнці отримуватимуть окрему платіжку за доставку газу: деталі

"З 1 січня 2020 року НАК "Нафтогаз України" здійснює продаж/постачання природного газу відповідно до пунктів 7, 8 і 11 Положення за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вищими за рівень, який, зокрема, враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) природного газу на наступну добу поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період 1-22 числа місяця поставки газу згідно з інформацією біржі Powernext / EEX, різницю ( спред) між ціною на хабі TTF і кордоні України, а также тариф на послуги транспортування газу для точки входу в Україні на міждержавному сполученні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною", - йдеться в документі.

Відео дня

Зазначається, що з 1 січня 2020 року ціна купівлі природного газу за спецзобов‘язаннями не може бути вищою за ціну її продажу відповідно до викладених вище умов плюс торговельна надбавка "Нафтогазу України" на рівні 1,917% від цієї ціни.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз України» з 1 січня знизив мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів на 6,2% порівняно з груднем - до 5500 грн з 5861 грн за тис. кубометрів (без урахування ПДВ і транспортних витрат), йдеться в повідомленні компанії.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.