Пальне не буде сильно дешевшати / фото УНІАН

Стрімке падіння цін на американську нафту WTI та російську Urals, що сталося 20 квітня, "практично ніяк" не вплине на український ринок.

Про це в коментарі ТСН.ua сказав директор економічних програм Українського Інституту Майбутнього Анатолій Амелін.

"Український ринок нафтопродуктів - преміальний, на ньому діє неформальна картельна змова учасників ринку. Падіння цін на нафту не дасть відчутного зниження вартості моторного пального. По-перше, українські мережі закупили нафтопродукти за ціною нафти близько 60 доларів і поки не розпродадуть їх, ціну не опустять. Опускають в міру закупівлі більш дешевої нафти і зниження середньозваженої ціни", - сказав Амелін.

Відео дня

По-друге, нинішнє падання - тимчасове.

Читайте також"Маємо всі можливості для зберігання нафти": у "Нафтогазі" відреагували на обвал ціни на нафту

"Обвал цін - наслідок заповненості сховищ. Наступним кроком буде банкрутство компаній, зокрема американських, які видобувають сланцеву нафту. Росія так само скоротить кількість працюючих свердловин. З відновленням світової економіки, це буде після скасування карантину в травні-червні, почне зростати попит на нафту і ціни на неї. Так що, нинішнє падіння тимчасове і короткострокове. Українці його на своїх гаманцях майже не відчують", - наголосив есперт.

Зазначимо, що під час торгів 20 квітня американська нафта WTI різко дешевшала і її вартість спочатку впала до одного долара, потім - до нуля, далі - ціна стала від'ємною, потім здорожчала до 22-35 центів за барель. Після того на лондонській біржі ICE стався різкий обвал вартості на понад 300% і ціна стала мінус 40 доларів за барель.

Ідеться про вартість нафти WTI на травень. Нафта нині майже нікому не потрібна. Попит на сировину різко знизився в усьому світі після введення карантинних заходів задля недопущення поширення нового коронавірусу COVID-19.

Водночас ціни на нафту з постачанням у червні тримаються вище 20 доларів за барель.