Фото УНИАН

Кабінет міністрів України доручив Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» припинити закупівлю російського газу для потреб українських споживачів, замінивши його європейським паливом. Про це прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сказав під час засідання уряду. 

«Уряд також ухвалив рішення доручити «Нафтогазу» припинити купівлю російського газу. А то вони переплутали, це не вони нам не поставляють газ, це ми у них газ не купуємо», - сказав Яценюк. 

Відео дня

Читайте такожУкраїна до кінця року не купуватиме російський газ

Він наголосив, що таке рішення ухвалено тому, що «цінові пропозиції від наших європейських партнерів значно кращі». «А загальний обсяг споживання газу в Україні вже нині зменшено на 20%», - сказав Яценюк.

Раніше Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» заявила, що планує вибрати весь раніше оплачений обсяг російського газу для потреб українських споживачів і надалі забезпечуватиме переважно транзит палива українською територією для європейських споживачів.

«НАК «Нафтогаз України» очікує сьогодні отримати весь обсяг російського газу, який був оплачений раніше. Відповідно до поточних угод з «Газпромом», компанія планує надалі контрактувати російський газ по мірі необхідності, залежно від рівня споживання в Україні та з урахуванням пропозицій на європейському ринку. До цього часу «Нафтогаз» прийматиме російський газ лише для транспортування в Європу», - йдеться в заяві.

При цьому, як підкреслили в «Нафтогазі», Україна продовжить транспортувати російський газ для європейських споживачів у повній відповідності до умов контракту.