ЗАЕС не зможе працювати без каховської води / фото Енергоатом

Через падіння рівня води у Каховському водосховищі виникла загроза для безпеки Запорізької АЕС, чиї реактори охолоджуються водою з цієї водойми. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у своїй доповіді на нараді керівництва організації.

"Сьогодні Новокаховська дамба отримала значні руйнування, що призвело до затоплення і підняття рівня води, а також призвело до значного зниження рівня водосховища, що використовується для подачі охолоджуючої води на ЗАЕС", – сказав Гроссі.

Він підкреслив, що основні системи охолодження генераторів використовують воду саме з Каховського моря. 

Відео дня

"Відсутність охолоджуючої води в основних системах водопостачання протягом тривалого періоду часу призведе до розплавлення [ядерного] палива і виходу з ладу аварійних дизель-генераторів", – попередив Гроссі.

За його словами, зараз ризик розплавлення не є високим, а МАГАТЕ моніторить ситуацією щохвилини.

Підрив Каховської дамби - що відомо

Цієї ночі російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело до неконтрольованого спуску води з Каховського водосховища вниз по Дніпру. В результаті рівень води у водосховищі почав поступово знижуватися, а нижче за течією річки почалися підтоплення населених пунктів.

У Державному агентстві "Укргідроенерго" вважають, що відновити ГЕС вже неможливо. При цьому фахівці підрахували, що вода витече з Каховського водосховища орієнтовно за чотири дні.

Спікер ОК "Південь" Наталія Гуменюк відзначила, що дамба була підірвана зсередини. Ні про який ракетний удар мови бути не може.

Вас також можуть зацікавити новини: