Ілюстрація REUTERS

Уряд України замість того, щоб збалансувати роботу енергосистеми в критичному режимі з урахуванням інтересів усіх гравців ринку, щоб ніхто не опинився в дискримінаційному становищі, вчинив по-іншому - деякі отримали супер-преференції.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, коментуючи безпрецедентне рішення уряду зупинити роботу декількох енергоблоків атомних станцій через зниження споживання електроенергії в умовах кризи, викликаної пандемією коронавірусу.

Відео дня

За його словами, через неадекватні управлінські рішення виникли додаткові проблеми. «Напевно, іншого і не варто було очікувати. Особливо, з урахуванням недавніх кадрових призначень у Кабміні, які вказують на те, що за новими чиновниками стоять якісь корпоративні інтереси – «зеленої» та теплової генерацій, які знаходяться в руках Ріната Ахметова», - зазначив експерт.

На уточнююче питання, чи говорить Гончар про тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольгу Буславець, експерт відповів: «І про неї, і про прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Вони звідки? Вони мають прямий стосунок до ДТЕК Ріната Ахметова, хоча цю інформацію спростовують. Але, так чи інакше, ці люди були пов'язані з певною корпоративною структурою, а у неї є свої інтереси на ринку електроенергії», - сказав він.

Гончар зазначає, що в такий перехідний період потрібна дешевша електроенергія. «А обраний абсолютно протилежний підхід: ринок хочуть наповнити дорогою енергією «зеленої» генерації. Уряд, якщо він не заангажований тією чи іншою олігархічною групою, зокрема, прем'єр, повинен був зібрати за круглим столом енергетиків і сказати – для всіх склалися форс-мажорні обставини й потрібно піти на поступки своїх корпоративних інтересів задля спільної справи», - резюмував експерт.

Про те, що відбувається на ринку електроенергії і як це позначиться на кожному громадянину країни, читайте в інтерв'ю: "Експерт Михайло Гончар: Коли на ринку стає менше дешевої атомної енергії, більше стає дорогої – теплової та "зеленої". Далі вихід для влади – підняти тарифи. І це буде другий етап цьогорічної "реформи" під назвою "розвести лохів".

Як повідомляв УНІАН, раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не повинна вирівнювати баланс в енергосистемі виключно за рахунок обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК «Енергоатом», яка виробляє найдешевшу електричну енергію на ринку.

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної та теплової генерації.

Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої будуть знаходитися 2 енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.