Ціни на пальне падають / фото УНІАН, Олександр Синиця

В Україні дешевшає пальне, за місяць деякі позиції втратили до 5 гривень. Як довго такий тренд продовжуватиметься та з чим він пов'язаний, з'ясували журналісти в ефірі "Сніданку з 1+1".

За даними аналітика паливного ринку Сергія Куюна, дизельне пальне за січень подешевшало на 2,5 гривні, популярний 95 бензин - на понад 3,2 гривні, автогаз - на майже 2,8 грн. Ціни продовжують потроху знижуватися й далі.

За словами Куюна, у січні було зафіксовано перевищення балансу ринку навіть у порівнянні з довоєнним періодом, а споживання набагато нижче. Тож на ринку сформувалися завеликі запаси, які тиснуть на ціни. Трейдери, щоб швидше реалізовувати ті партії, які в них є, вимушені конкурувати й скидати ціни.

Дещо інша ситуація з автогазом, і тут, як пояснює експерт, криється "зрада". Рік у тім, що українці, коли купують автогаз, вони заправляються частково або повністю, ймовірно, російським газом. Звісно, ми не купуємо його напряму, але він, найімовірніше, - російський. Він купується у литовців та латвійців, у яких немає власного видобутку. Вони розбавляють це пальне, яке купують у росіян, єврогазом, а потім це пальне їде до нас як європейський продукт, але насправді це не так. Наразі, за словами Куюна, у Кабміні триває робота, щоб знищити таку схему з автогазом. 

За прогнозом експерта, ціни на пальне в Україні не будуть підвищуватися принаймні до кінця березня. 

Заборона ЄС на російські нафтопродукти

ЄС запровадив заборону на російське дизельне пальне та інші продукти нафтопереробки. Все це для зниження енергетичної залежності від РФ. 

4 лютого 2023-го року Рада ЄС затвердила "стелю" цін на російське дизпальне на рівні $100 за барель.

Нещодавно набув чинності указ Путіна про заборону на експорт нафти за ціновою стелею.

Вас також можуть зацікавити новини: