Україна через війну зіткнулася з дефіцитом палива / фото УНІАН, Микола тис

Скасування державного регулювання цін на паливо не наповнить ринок.

Таку думку висловив засновник групи "Прайм" Дмитро Леушкін, пише сайт Delo.

"Все що може їздити в ЄС вже туди їде, все що може завозитися в Україну вже завозиться. Нічого не зміниться. Якраз навпаки трапилася ситуація коли аграрії почали закуповуватися і почався ажіотаж на ринку дизеля", - говорить експерт.

Відео дня

Він також назвав необ'єктивними озвучені Кабміном ціни на бензин.

"Щодо дизеля по 58 грн/л я згоден, ціна об'єктивна. Але з ціною на бензин я не згоден. [Міністр економіки Юлія] Свириденко озвучила ціну в 52 грн/л, але бензин у нас в опті 58 грн/л коштує і він вже не може бути 52 грн/л. Імпорт бензину в Україну дуже невеликий. Більш об'єктивною буде ціна в діапазоні 60-62 грн/л ось в цьому діапазоні", - зазначає Льоушкін.

Однією з проблем наповнення ринку бензину, за його словами, є технічні вимоги до його перевезення. Бензин більш небезпечний у перевезенні, ніж дизпаливо, тому стандарти з перевезення в ЄС вищі, ніж в Україні. За оцінками Льоушкіна, з усього українського парку бензовозів за кордон може виїхати лише 40-50%. 

Він також розповів, що іноземці, які привозять паливо в Україну намагаються не заїжджати далеко на територію країни. Вони перевозять паливо через кордон і там переливають вже українським покупцям. І якщо дизпаливо ще можна ввезти і продати в Україні таким шляхом, то з бензином так не вийти, оскільки він вибухонебезпечний, і для його переливу потрібні спеціальні насоси. Також за словами Льоушкіна, через рекордні ціни на пшеницю і дефіцит палива в країні склалася безпрецедентна ситуація, коли фермери почали запасатися паливом до збиральної кампанії в травні, а не в липні.

Як повідомляв УНІАН, в Україні в останній тиждень квітня виник дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40-43%.

17 травня уряд призупинив цінове регулювання на ринку палива. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне паливо будуть не вище 58 грн за літр, а на бензин – не вище 52 грн за літр.

Після скасування державного регулювання ціни на паливо в середньому зросли на 10-15 гривень за літр.