Ілюстрація REUTERS

Компанія "Укртатнафта" заявляє, що захисники російського імпорту дизельного палива і скрапленого газу підняли в Україні інформаційний "ґвалт" та намагаються відволікти суспільство від кількох важливих фактів, які свідчать на користь доцільності подальшого збільшення енергонезалежності України.

Про це йдеться в заяві компанії.

"21 січня 2020 року три національних товаровиробники - ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування" - подали спільну скаргу щодо впровадження компенсаційних заходів стосовно субсидованого російського імпорту дизельного палива і скрапленого газу. Також ПАТ "Укртатнафта" виступила з ініціативою скасувати пільги на скраплений газ, який переважно імпортується з РФ", - нагадують в Укртатнафті.

Відео дня

В компанії наголошують, що національні товаровиробники наполягають на захисті тільки від російського імпорту. Це не стосується імпорту з Білорусі, Литви, Польщі, танкерних поставок, які здійснюють всі учасники ринку.

Крім того, в заяві зазначається, що ринок конкурентний і ціни будуть стабільні.

"Якщо постачальники російського пального піднімуть ціни на суму мита, вони будуть неконкурентними стосовно інших. Мито вводиться не для підняття цін, а для направлення в український бюджет тих пільг, надприбутків і субсидій, які отримують російські виробники від РФ для завоювання ринку України неконкурентним шляхом", йдеться в заяві.

Також в компанії наголошують, що факт нелегітимного субсидування виробників в РФ був доведений.

"Департамент захисту національного товаровиробника Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у своєму звіті дійшов цього висновку. Тому Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, згідно із Законом України "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту", зобов’язана розпочати розслідування і вивчити факти. Але цинізм захисників російських нафтопродуктів на ринку України дійшов до того, що в тому ж звіті Департаменту захисту національного товаровиробника було зазначено, що ПАТ "Укртатнафта" не відповідає критеріям національного товаровиробника, тому скаржитись на засилля російського імпорту не має права", - йдеться в заяві.

Компанія наголошує, що єдиними "експертами-захисниками росіян" виступають брати Куюни.

"Саме їх висловлювання транслюють прокремлівські телеканали. І, як виявилося, не даремно. За наявною інформацією, основним спонсором що офіційно щомісячно фінансує Консалтингову групу А95 Куюнів, є загальновідома мережа АЗС, яка раніше належала російській ТНК, і котру зараз пов’язують з кумом російського президента. Саме ця мережа наразі реалізує в Україні виключно російське дизельне паливо. Російські нафтові компанії скуповували українські НПЗ і зупиняли їх. Лисичанськ, Одеса, Херсон. А останній український НПЗ не має права на розгляд скарги проти російських нафтопродуктів?!", - обурюються в Укртатнафті.

"Ми вважаємо, що ситуація з розглядом нашої скарги – це дуже показова справа. Це тест на здатність Держави обрати стратегію розвитку, в котрій Україна буде захищена від війни, що продовжується не тільки на Донбасі, а й в енергетичному секторі також", - підсумували в компанії.