Фото УНІАН

Керівництво національної енергетичної компанії "Укренерго" намагається вивести її з-під державного управління.

Як пише "Цензор.нет", саме так потрібно розглядати "юридичну метушню" і судові розгляди, які ініціював один з топ-керівників "Укренерго" Максим Юрков та голова правління компанії Володимир Кудрицький, який їх підтримує на цей час.

Зазначається, що 20 квітня поточного року колишній член правління Максим Юрков (звільнений у грудні 2021 р.) і корпоративний секретар "Укренерго", який займає сьогодні посади Директора з юридичного забезпечення компанії і виконуючого обов'язки секретаря її Наглядової ради, звернулися до Господарського суду Києва. Серед вимог: заборонити НЕК "Укренерго" виконувати рішення Загальних зборів акціонерів компанії, заборонити наглядовій раді обирати та/або призначати членів правління компанії, крім Юркова та його колеги Андрія Немировського, також звільненого в грудні 2021 р.

Відео дня

"Максим Юрков звернувся до суду не з позовом до Міненерго, яке звільнило його в грудні 2021 р.з посади члена правління, а з позовом до НЕК "Укренерго", яке зобов'язане виконувати рішення органів свого ж управління. Тобто він як би і не проти рішень Міненерго і наглядової ради компанії, а він проти виконання цих рішень самою компанією, де він продовжує працювати, відповідає за всі юридичні питання і бере участь у засіданнях Наглядової ради в якості її секретаря", – йдеться в публікації.

З цього випливає, що і позивачем, і фактичним відповідачем, який готуватиме документи для участі в суді Укренерго, буде одна і та ж людина – Максим Юрков, зазначають у ЗМІ.

За даними журналістів, в результаті такого процесу можна очікувати: "зливу" цієї справи в суді відповідачем-компанією "Укренерго"; блокуванням через судове вирішення всіх кадрових питань Міненерго і наглядової ради компанії про звільнення себе самого - Максима Юркова, колеги і партнера - Андрія Немировського; неможливості призначити нових членів правління компанії на вакансії, що звільнилися після їх звільнення".

"Зрозуміло, що це найчистішої води конфлікт інтересів і численні зловживання. Очевидно, що вони відбуваються за згодою та заохочення голови правління Укренерго Володимира Кудрицького, який також зацікавлений у позитивному рішенні Господарського суду Києва за цим позовом. Таким чином, всі його люди повернуться в компанію, вона буде мати право не виконувати рішення корпоративних органів управління і по суті стане приватною лавочкою свого керівництва, – йдеться в публікації. - Адже, як відомо: хто призначає і контролює кадри – той і управляє всіма процесами. І це буде не Міненерго і наглядова рада компанії".

Також наголошується, що Максим Юрков при звільненні з посади члена правління НЕК "Укренерго" в грудні минулого року отримав вихідну допомогу в розмірі 12 середньомісячних заробітних плат (з урахуванням посадового окладу, премій, інших заохочувальних і компенсаційних виплат), що в підсумку склало не менше 6 мільйонів гривень додаткових виплат.