Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає запровадження публічних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Читайте такожУ Києві подорожчає вода: на скільки і коли

За ухвалення законопроекту №2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» в першому читанні проголосували 239 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, доповідаючи щодо законопроекту, що розробка цього законопроекту зумовлена необхідністю удосконалення норм чинного законодавства, яке регулює процес надання та споживання житлово-комунальних послуг, їх оплату, формування цін і тарифів.

«Законопроектом передбачено запровадження публічних договорів про надання житлово-комунальних послуг, що значно спрощує укладання таких договорів як для виконавців, так і для споживачів. Це дозволяє уникнути додаткових фінансових витрат, пов'язаних з укладанням договорів у письмовій формі. Хоча за бажанням споживача договір може бути укладений у письмовій формі», - сказав він.

Герус зазначив, що законопроект є соціально значущим, оскільки стосується кожного споживача у країні та спрямований на захист прав споживачів.

«Він врегулює діяльність виконавців комунальних послуг, управителів багатоквартирних будинків», - сказав він.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає одночасний перехід на нові договори про надання комунальних послуг.

«Послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами (стосується споживачів комунальних послуг у приватному секторі та споживачів комунальних послуг у багатоквартирних будинках, які не прийняли рішення про вибір моделі організації договірних відносин), що дозволить уникнути хаосу в процесі надання та оплати комунальних послуг», - йдеться в документі.

Також передбачається введення обов'язкового інформування виконавцями комунальних послуг споживачів, з якими будуть укладені публічні договори про надання послуг, у частині вимог до якості цих послуг та іншої необхідної інформації за кожним будинком окремо з допомогою офіційного сайту органу місцевого самоврядування або на веб-сайті постачальника послуги.

Крім того, надається право співвласникам багатоквартирного будинку в будь-який час змінювати вид договору у разі прийняття ними рішення про обрання моделі договірних відносин в будинку.

Серед іншого, законопроектом пропонувалось внести зміни до ч. 4 ст. 29 закону "Про житлово-комунальні послуги", передбачивши можливість доступу до житла чи іншого об'єкта нерухомого майна без отримання згоди її власника (користувача) (несанкціонований доступ) для обмеження (припинення) надання комунальної послуги.

Також встановити, що "несанкціонований доступ до житла, іншого об'єкта нерухомого майна для обмеження (припинення) надання комунальної послуги здійснюється без отримання згоди її власника (користувача), якщо такий власник (користувач) відмовляється допустити в належне йому житло (інший об'єкт нерухомого майна) представника виконавця".

Але перед голосуванням у своїй доповіді Андрій Герус заявив, що комітет на засіданні 29 листопада та 13 грудня розглянув законопроект 2458 та вилучив з тексту положення щодо можливого несанкціонованого доступу до житла чи іншого об'єкта нерухомого майна.

Як повідомляв УНІАН, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг на кінець березня 2020 року скоротилася на 1,2% у порівнянні з лютим 2020 року – до 65,9 млрд грн.

Згідно з повідомленням, станом на кінець березня заборгованість населення з оплати за природний газ становила 27,3 млрд грн, за централізоване опалення та гарячу воду – 22,3 млрд грн, за управління багатоквартирними будинками – 4,7 млрд грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення – 5,0 млрд грн, за вивезення побутових відходів – 0,9 млрд грн, за постачання електроенергії – 5,7 млрд грн.