Литва закликала зупинити будівництво «Північного потоку-2» / фото REUTERS

Литовський Сейм ухвалив резолюцію, у якій закликає зупинити будівництво російського газогону "Північний потік-2" у зв'язку з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомляє LB з посиланням на литовське агентство BNS.

Зазначається, що за резолюцію проголосували 47 парламентарів, один утримався.

Відео дня

"Отруєння Навального з використанням нервово-паралітичної отруйної хімічної речовини, створеної в російських лабораторіях, яке заборонено міжнародними договорами, цілком чітко показало, що Кремль не готовий змінювати своє агресивне і цинічне поводження по відношенню до політичної опозиції", - сказано у заяві.

В документі також наголошується, що експорт енергоресурсів є основним джерелом фінансування російської агресивної зовнішньополітичної ініціативи, найчастіше спрямованої проти Балтійських країн та інших держав Східної та Центральної Європи.

У зв'язку з цим автори пропонують зупинити прокладку газогону.

Читайте такожПутін заявив, що Навальний самостійно отруївся "Новачком": опозиціонер йому відповів

Отруєння Навального: хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви із Томська, під час польоту йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. За два дні його евакуювали з Омська до Німеччини.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі та на шкірі Навального. Факт отруєння політика «Новачком» також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов із коми.
  • 23 вересня Навального виписали з берлінської клініки "Шаріте".

Читайте такожПомпео заявив, що США створюють коаліцію для боротьби з "Північним потоком-2"

Будівництво "Північного потоку-2": яка ситуація зараз

16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проекті з будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує запровадити санкції проти компаній-інвесторів «Північного потоку-2». За його словами, підтримка «Північного потоку-2» не толеруватиметься.

МЗС України привітав готовність США запровадити санкції проти компаній-інвесторів, які допомагають завершити будівництво «Північного потоку-2».

Проектом передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим «Північним потоком-1».

Але через санкції, які наприкінці 2019 року схвалив Конгрес США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.