Фото REUTERS

Постачальник "останньої надії" (ПОН) на ринку природного газу, функцію якого виконує ЦПК "Нафтогаз України", не інформує належним чином побутових споживачів.

Про це в ефірі ток-шоу Energy Freedom заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

"Усі постачальники газу, в тому числі й ПОН, повинні були опублікувати свої ціни на жовтень ще 25 вересня. Але сьогодні вже 1 жовтня, а ціна газу у ПОН на жовтень ще не опублікована", - заявив експерт.

Відео дня

Він нагадав, що згідно з правилами постачання газу побутовим споживачам, будь-який постачальник, у тому числі й ПОН, зобов'язаний протягом трьох діб після того, як споживач закріплений в його портфелі, повідомити йому про це, також, як і про ціну газу. Але ПОН, за його словами, від самого початку своєї діяльності не виконував цю вимогу.

Перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів розповів, що клієнтами ПОН за рік, що минув із моменту відкриття ринку газу, ставали як цілі області, так і окремі міста. Зокрема, Донецька, Полтавська, Херсонська області, а також Кременчук та Лубни.

"Постачальник "останньої надії" не дав цим споживачам вибору – їх зробили його клієнтами автоматично, після того, як їхній попередній постачальник втратив ліцензію або не закупив газ. Часто вони дізнавалися, що переведені на поставку ПОН, тільки через два місяці, коли отримували квитанцію за газ від ПОН", - додав Євген Нацвін-Степанов.

За словами експерта, механізм ПОН, який створили в Україні, є незбалансованим і це має негативні наслідки як для постачальників, так і для споживачів.

Як повідомляється на сайті ЦПК "Нафтогаз України", яка виконує роль ПОН, на сьогодні клієнтами ПОН є понад 600 тисяч домогосподарств у Донецькій, Херсонській та Полтавській областях. Крім того, постачальник "останньої надії" обслуговує абонентів у містах Кременець Тернопільської області, Мелітополі та Мелітопольському районі Запорізької області, Коростишеві та Коростишівському районі Житомирської області та в Шепетівці Хмельницької області.

Ціна газу у вересні для клієнтів ПОН становила 12 гривень за кубометр.