В Україні можуть змінитися ціна на світло / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Відкладання поступового переходу до ринкових цін на електроенергію для населення призвело до циклічної боргової кризи та має критичні наслідки для всієї енергосистеми.

Як пише "РБК-Україна", заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Василь Гончарук заявив, що подальше ігнорування проблеми закінчиться повним крахом ліберальної моделі енергоринку, про що говорять практично всі його учасники.

"Виходом зі становища, яке склалося, є неминуче переведення ціни електричної енергії для населення на ринкові рейки. Це має відбуватися паралельно із запровадженням адресної компенсації для незахищених верств населення чи солідарної оплати (дотація+платіж споживача) за електроенергію", - пояснив Гончарук.

Відео дня

За його оцінкою все більше фактів свідчать про те, що механізм положення про покладання спеціальних обов’язків на ринку електроенергії недієвий в нинішніх умовах. Спроби реанімувати його коштом постачальників електроенергії призведуть до їх банкрутств.

"Близько 70% з них в теперішніх реаліях близькі до дефолту", - підсумував експерт.

Зміни цін на електроенергію

Як відомо, в Україні тарифи на електроенергію для населення істотно не змінювалися з березня 2017 року. 

Нещодавно уряд подовжив дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку електроенергії, яким регулюється тариф на електрику для населення, до 31 травня.

За словами експертів, щоб підготуватися до наступної зими та відремонтувати пошкоджену окупантами енергосистему необхідно змінити цінову модель ринку електроенергії.

Вас також можуть зацікавити новини: