Рішення Укренерго щодо підвищення тарифу на передачу електроенергії необґрунтоване - Каленков

Промисловість України перебуває у дуже важкій кризі, і може не витримати підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії, яке ініціює Укренерго. Тож замість того, аби підвищувати тарифи, держкомпанії варто вести перемовини щодо реструктуризації та відтермінування своїх боргів - так, як це роблять зараз усі українські підприємтсва.

Про це заявив президент ОП Олександр Каленков під час прес-конференції. 

"Підвищення на 84% тарифу на передачу електроенергії пояснюється у тому числі тим, що Укренерго необхідно розрахуватися з своїми кредитами. Ми всі зараз у такій ситуації, всім нам треба повертати кредити. Але ми ведемо переговори з нашими кредиторами про те, щоб відтермінувати виплати, реструктуризувати ці борги, і таке інше. Я не розумію, яку роботу з цього приводу веде Укренерго - а це вивільнило б компаніі 10 мільярдів гривень на наступний рік", - зауважив Каленков. 

Відео дня

Він наголосив: наразі підприємства України відчувають на собі російські обстріли та відсутність електроенергії так само, як і всі українці, і навіть сильніше. 

"Для нас вартість постійних віключень енергії неймовірно висока - адже мова йде про технологічні особливості підпиємств з безперервним циклом виробництва. Це може призвести навіть до технологічних катастроф. Саме тому рішення, які стосуються економічного підвищення навантаження на ці підприємтсва, мають бути обраховані", - наголосив Каленков. 

Він повідомив, що наразі ГМК завантажений на 20% від довоєнного рівня, металурги - на 15%. На стан у галузі впливають проблеми з логістикою і неможливість відгружати продукцію, а також підвищення собівартості цієї продукції. Крім того, зараз підприємства змушені інвестувати значні кошти у автономні джерела енергії. 

"Зараз не йде мова про те, щоб заробляти чи принаймні виходити в нуль - підприємства не можуть покрити навіть 70% перемінних затрат. Тому коли ми кажемо про будь-яке  підвищення затрат - ми кажемо про реально можливість втратити ще більше робочих місць, а отже, ще більше людей можуть втратити дохід. Саме тому ми говоримо про необхідність дискусії при ухваленні таких рішень. І кожне рішення має бути обґрунтованим з точки зору економічної ефективності - як для Укренерго, так і для держави в цілому", - резюмував Каленков. 

Як відомо, НЕК "Укренерго" ініціювало підвищення у 2023 році тарифу на диспетчеризацію та на передачу електроенергії – з 345 до 636,17 грн/МВт-год. У заяві компанії наголошується, що тариф на електрику для населення не зміниться. Проте експерти уточнюють: українці все одно сплатять це підвищення з власної кишені, адже їм доведеться платити більше за всі товари та послуги.

У свою чергу голова Федерації роботодавців транспорту (ФРТУ) Володимир Гусак заявив, що замість підвищення тарифів, Укренерго варто зробити своїм пріоритетом переговори щодо реструктуризації своїх боргів та оптимізувати свої витрати.