Санкції не працюють: Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт скрапленого газу з Росії

З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно стільки ж російського скрапленого природного газу (СПГ), скільки за аналогічний період минулого року. Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт скрапленого газу з Росії за цей період, повідомляє видання Euobserver.

Серед країн-членів ЄС Іспанія є найбільшим імпортером російського СПГ, за нею йдуть Франція та Бельгія. Згідно з даними, приблизно 27% імпортованого Іспанією СПГ надійшло з Росії, а до Бельгії надійшло ще більше - 37%. Франція, зі свого боку, отримувала 15% свого СПГ з Росії.

З січня по липень 2023 року Іспанія заплатила 1,6 млрд євро за російський СПГ, що робить її найбільшим покупцем в ЄС. Франція та Бельгія не відстали, заплативши по 1,3 млрд євро за імпорт російського СПГ.

Відео дня

Загалом, згідно зі звітом IEEFA, ЄС витратив близько 5,5 млрд євро на російський СПГ.

Газові санкції проти Росії

Росія почала втрачати позиції на європейському ринку газу ще з минулорічного рішення Путіна перевести оплату за газ на рублі. Цей крок суперечив існуючим контрактам, і країни Європи стали відмовляти цій вказівці, заявивши, що G7 не платитиме за газ в рублях на вимогу Кремля.

Російська компанія "Газпром" вдалася до практики "самоембарго": вона почала припиняти постачання газу країнам, що не погоджувалися з умовами оплати газу у рублях. Ця дія була націлена на шантаж європейців, проте призвела лише до втрати клієнтів. Єврокомісія заявила, що країни ЄС не будуть оплачувати російський газ у рублях.

За даними Єврокомісії ЄС знаходиться на шляху до досягнення своєї мети — кінця залежності від російського газу протягом цього десятиліття.

Вас також можуть зацікавити новини: