ЄС відмовиться від російського газу до 2027 року / фото ua.depositphotos.com

Європейський Союз має намір відмовитися від постачання російського газу до 2027 року, проте в Австрії таку мету називають дуже амбітною.

Про це сказала міністр у справах захисту клімату, екології, енергетики, транспорту, інновацій та технологій Австрії Леоноре Гевесслер в інтерв’ю Kurier.

За її словами, Австрія на 80% залежить від російського природного газу, що робить країну вразливою до шантажу.

Відео дня

"Зрештою, це результат політики останніх 15 років, коли було зроблено замало для зниження залежності. Ось чому ми зараз працюємо над планом виходу. І водночас ми підготували всі плани на випадок надзвичайних ситуацій", - сказала вона.

При цьому Гевесслер вважає такі плани дуже амбітними, що потребуватимуть значних змін.

"Так, це не відбувається відразу, і, чесно кажучи, зробити це у 2027 - це дуже амбітна ціль. Кожен план поетапної відмови складається з трьох стовпів: скоротити споживання газу або повністю відмовитися від нього, наприклад, замінивши систему газового опалення та перейшовши на екологічно чисту електрику. По-друге, збільшення внутрішнього виробництва, тобто розширення виробництва водню та біогазу. І по-третє, шукати нові країни-постачальники, диверсифікувати, наприклад, більше з Норвегії або зрідженого газу", - пояснила міністр.

Як раніше повідомляв УНІАН, 24 лютого 2022 року РФ вдерлася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.

У березні лідери ЄС зобов'язалися скоротити споживання російського газу на 66% до кінця цього року і до 2027 року зняти залежність Євросоюзу від російських енергоресурсів.

22 квітня канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина не може дозволити собі ввести ембарго на постачання газу з Росії. А вже 23 квітня в Австрії заявили, що не підтримає газове ембарго проти Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: