Передача електроенергії в Україні подорожчає на третину / REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила збільшення тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії з грудня на третину.

Читайте такожЄ реальні інструменти для зниження тарифу "Укренерго" - радник міністра енергетики

Нацкомісія схвалила проект рішення, згідно з яким з 1 грудня 2020 року тариф на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго" буде збільшено на 30% - з 240,23 гривні за МВт-год до 312,76 гривні за МВт-год.

Відео дня

Відповідне рішення комісія прийняла на сьогоднішньому засіданні.

Проект документа буде оприлюднено з метою отримання пропозицій для остаточного прийняття рішення.

Що цьому передувало

  • Раніше великі промислові підприємства заявили про те, що підвищення тарифи на передачу електроенергії держкомпанії "Укренерго" робить їх продукцію на міжнародній арені неконкурентоспроможною.
  • Для середнього бізнесу підвищення тарифу "Укренерго" означає зростання вартості електрики в цілому, що зрештою змушує підприємців підвищувати ціни на свою продукцію.
  • Ціна електрики для населення залишиться незмінною, але зростання електротарифів для промисловості спровокує зростання цін на товари і послуги.

Довідка УНІАН.

  • В Україні ціна на електроенергію для населення становить 90 копійок за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а більше того - 168 копійок за кВт-год, і залишається незмінною з 2017 року.
  • Ціни для побутових споживачів не ростуть завдяки механізму спецзобов'язань (ПСО), покладених на енергогенеруючі компанії.