Хорватія - один з пріоритетних партнерів України / Ілюстрація REUTERS

"Оператор ГТС України" працює над створенням маршруту доставки скрапленого природного газу з Хорватії через територію Угорщини до кордону з Україною.

Про це повідомляє прес-служба компанії в Facebook.

Читайте такожТранзит газу через Україну скоротився на чверть

Відео дня

Відзначається, що Хорватія - один з пріоритетних партнерів України в частині диверсифікації джерел поставок природного газу.

1 січня 2021 року на острові Крк в Хорватії почав працювати плавучий LNG-термінал з пропускною здатністю 2,6 млрд куб.м на рік, який відкриває доступ до глобального LNG-ринку.

"Оператор ГТС України" працює над створенням маршруту доставки скрапленого природного газу з Хорватії через територію Угорщини до кордону з Україною. Ключовою передумовою можливості доставки природного газу з цього напрямку є створення гарантованих потужностей для транспортування природного газу в напрямку з Угорщини в Україну, над чим активно працюють ОДТСУ та українські дипломати", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, інтеграція хорватського та українського ринків природного газу дозволить не тільки транспортувати природний газ з Хорватії в Україну для внутрішнього споживання, а й забезпечить можливість зберігання хорватського газу в українських ПСГ, що посилить енергетичну безпеку в регіоні.

Ситуація з газом:

  • У листопаді 2021 року обсяг транспортування природного газу з Європейського Союзу в Україну склав 11,6 млн куб.м, разом з тим експорт разом з реекспортом газу з України в країни Європи - 579 млн куб. об.
  • Джерелом імпорту газу стала Угорщина
  • У зв'язку з тим, що з 1 жовтня "Газпром" припинив транзит газу в напрямку Угорщини, починаючи з жовтня імпорт газу з ЄС в Україну переорієнтувався на інші напрямки — з Польщі та Словаччини.
  • Україна вивчає можливість імпорту газу з Румунії.