Андрій Мизовець підкреслив, що за одну й ту саму потужність ГТС постачальники заплатять двічі / фото Незнамов

Українські газові трейдери зазнають значних фінансових витрат через закриття на ремонт точки з'єднання газопроводу на кордоні зі Словаччиною - "Будінце", оскільки словацький оператор Eustream відмовився переносити раніше заброньовані потужності на точку "Велки Капушани".

Про це в коментарі УНІАН сказав президент Асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мизовець.

З основних європейських імпортних напрямків Словаччина чомусь опинилася зараз не дуже дружня стосовно нашого поточного імпорту. Там є дві труби, точки входу "Будінце" і "Велкі Капушани". Знаючи про проведення ремонту, словаки чомусь вирішили потужність, яка була куплена нашими трейдерами для імпорту в Україну, умовно продати ще раз, тільки на іншій точці входу. Не об'єднали, не перенесли", - сказав він.

Відео дня

За словами експерта, фактично за одну і ту саму потужність ГТС постачальники заплатять двічі. Відповідно, це істотні додаткові витрати для них, оскільки купити потужності завчасно набагато дешевше, ніж за день чи місяць.

"Коли купуєш потужність другої нитки газопроводу з сьогодні на завтра, вона коштує набагато дорожче, ніж потужність, куплена заздалегідь. Різниця у вартості інколи може досягати трьох-чотирьох разів. Стандартно тарифи можуть бути вище у два рази. Це залежить від попиту на даний момент", - зазначив Мизовець.

Експерт вважає, що фінансове навантаження відчують на собі трейдери, які купують газ не на кордоні, а безпосередньо в хабі. Але при цьому дефіциту газу в країні чекати не варто.

"Можливо, будуть якісь цінові спекуляції, враховуючи цей аспект з ремонтом трубопроводу. Найбільше постраждають трейдери, які були прив'язані до формульного постачання з Європи, які купували газ не на кордоні, де це було б проблемою доставки сторони, що продає, а саме на точках інших хабів. У цьому випадку фінансова тяжкість з доставки лягає на наших трейдерів", - пояснив він.

Голова Асоціації трейдерів вважає, що сторони мають сісти за стіл переговорів і знайти компроміс, але для цього потрібно бажання словацької сторони.

"Тут незрозуміла і неконструктивна позиція словаків. Але навряд чи щось можна зробити проти словацької сторони, адже договірні умови вони не порушували. Чомусь вони вибрали гроші, це їх право, їх економічна політика", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 23 червня "Оператор ГТС України" заявив про внесення змін у план проведення ремонтних робіт на точці з'єднання "Будінце" на кордоні зі Словаччиною, які передбачають повну зупинку з 11 серпня по 1 жовтня 2020 року.

ОГТСУ пояснив необхідністю проведення ремонту безпечної експлуатації інфраструктури та підготовки до наступного зимового сезону.

Сьогодні, 8 липня, голова "Оператора ГТС України" Сергій Макогон заявив, що словацька сторона, користуючись юридичними неточностями, вважає, що не зобов'язана добровільно впроваджувати європейські мережеві кодекси на кордоні з Україною, у зв'язку з чим українська сторона звернулася до Європейської комісії та Секретаріат Енергетичної спільноти за допомогою в вирішенні ситуації, що виникла. Словацький оператор Eustream відмовляється на словацькій стороні переносити раніше заброньовані потужності з точки "Будінце" на точку "Велкі Капушани".